Захтјеви Српске морају бити уважени у међународним ознакама за безбједна путовања

Срна
Захтјеви Српске морају бити уважени у међународним ознакама за безбједна путовања

САРАЈЕВО  - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац поздравио је напоре надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ на усвајању смјерница и протокола за безбједна путовања у складу са препорукама Свјетског савјета за путовања и туризам (ЊТТЦ) ради добијања међународне ознаке за безбједна путовања (Сафе Травел), поручивши да је наредне кораке неопходно дефинисати у складу са уставним надлежностима.

„Инсистирам на томе да у цијелом процесу буду испоштовани захтјеви Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта, уважавајући чињеницу да је сектор туризма примарно у њиховој уставној надлежности. Министарство спољне трговине и економских односа има искључиво координирајућу улогу и неће предузети даље кораке без пуне сагласности ових институција", нагласио је Кошарац.

Он подсјећа да је Министарство спољне трговине и економских односа, у координацији са ресорним ентитетским министарствима, обавијестило представнике Свјетског савјета за путовања и туризам да су надлежне институције усвојиле ковид 19 водич и смјернице, након чега је потврђено да су предузете активности у складу са препорукама овог савјета.

„Прије званичног кориштења ознаке за безбједна путовања неопходно је да се уваже ставови институција Републике Српске у погледу самог изгледа ознаке, будући да првобитно предложена није прихватљива и не одражава уставно уређење БиХ. Ознака која ће се користити у Републици Српској мора да садржи обиљежја Републике Српске. О овом услову информисаћу и представнике Свјетског савјета за путовања и туризам и тражити да став институција Српске буде у потпуности испоштован", поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, добијање међународне ознаке за безбједна путовања значајан је корак у процесу опоравка туризма у БиХ, који трпи огргомне посљедице узроковане пандемијом ковида 19.

„Институције Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта надлежне су за провођење свих активности у вези са овом ознаком и њихови захтјеви морају бити уважени како би се усагласили наредни кораци. Чињеница да су надлежне институције усвојиле смјернице и протоколе Свјетског савјета за путовања и туризам добар је почетак, али постоје отворена питања која морају бити усаглашена прије званичне употребе ознаке за безбједна путовања. То се може ријешити искључиво уз уважавање ставова надлежних институција и поштовање уставних надлежности", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана