Задовољни како се реализује информациони систем "е-Беба"

Срна
Задовољни како се реализује информациони систем "е-Беба"

ДОБОЈ - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић задовољна је начином реализације информационог система "е -Беба" у Добоју, чија је болница "Свети апостол Лука" прва у Српској почела са примјеном овог система.

Јујићева је рекла да је овај информациони систем један од важнијих за Владу Републике Српске, те да су се послије 23. јуна када је почела његова примјена, укључиле и болнице у Градишци, Невесињу и Зворнику.

"Ријеч је о модернизацији управе и крајњи је циљ да се избјегну административне обавезе родитеља након рођења дјетета", рекла је Јујићева новинарима у Добоју, након данашњег састанка са градоначелником Борисом Јеринићем.

Она је навела да примјеном овог пројекта родитељи новорођенчета на кућну адресу добијају Извод из матичне књиге рођених са одређеним матичним бројем и Увјерење о држављанству.

Јујићева је рекла да је Градска управа у централну базу другог примјерка матичних књига унијела све и један податак из изворних, а верификација је 90 одсто, те је због тих резултата похвалила рад Матичне службе, градоначелника и Градске управе.

Носилац пројекта је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, уз Министарство управе и локалне самоуправе, Министарство здравља и социјалне заштите, те МУП Српске.

Начелник Службе за гинекологију и акушерство добојске Болнице "Свети апостол Лука" Гордана Средановић рекла је да је од 23. јуна у оквиру овог система евидентирано 135 новорођенчади и да се процес одвија без проблема.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић указао је на значај информационог система "е -Беба" за родитеље, али и Градску управу, и истакао да ће по изградњи нове болнице квалитет пружених услуга бити на високом нивоу.

"Све је то показатељ да смо на добром путу, да сарадња са министарствима и Владом Републике Српске и институцијама доприноси бржем и бољем развоју и града Добоја и квалитетнијем начину живота", истакао је Јеринић.

Након састанка у Градској управи Јујићева и Јеринић посјетиће вакцинални пункт у добојском Дому здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана