Зачарани круг дуговања гаси котлове у Бијељини

Љиљана Алексић
Зачарани круг дуговања гаси котлове у Бијељини

Бијељина - Лош старт овогодишње гријне сезоне у Бијељини, коју су обиљежили кварови на топловодној мрежи, те велика дуговања корисника додатно је погоршао штрајк 32 радника "Градске топлане".

Запослени у топлани, којима нису исплаћене три плате, одлучили су да своја права затраже једночасовним штрајком упозорења. Указали су и на то да им, осим плата, нису уплаћени доприноси, као ни остале обавезе.

- Уколико нам не измире обавезе до 15. новембра, слиједи генерални штрајк. Тражимо исплату плата, топлог оброка, путних трошкова и осталих давања - рекао је предсједник Синдикалне организације "Градске топлане" Радмило Војиновић.

Он је истакао да радници тешко живе те да је углавном ријеч о људима који прехрањују породице.

- Радници и њихова дјеца не могу да се лијече. Ионако су нам примања ниска, а сада смо на рубу егзистенције - казао је Војиновић.

"Градска топлана" радницима дугује око 70.000 КМ, а надлежни у овом предузећу кажу да се предузеће суочава са великом ненаплативошћу од стране несавјесних грађана.

Због тога топлана ради у веома тешким условима, а послије само неколико дана од почетка гријне сезоне дошло је до већих кварова на мрежи.

Директор "Градске топлане" Радомир Марјановић раније је изјавио да је годишњи ремонт постројења завршен онолико колико су то дозвољавале финансије. Међутим, из истог разлога нису урађене неопходне поправке на цјевоводу.

- И даље нам је најкритичнија улица Мајора Драгутина Гавриловића. Највећи дио кварова у току гријне сезоне је управо на цјевоводу у овој улици. Ипак, принуђени смо да радимо само оно најнеопходније, јер немамо новца за веће пројекте - наводи Марјановић.

Он је нагласио да за разлику од претходних година, дужници нису ажурни у измиривању дуга те је у нову сезону топлана ушла са потраживањем од око 235.000 КМ, од чега грађани дугују око 165.000 КМ.

- Ово љето наши корисници нису одговорили обавези која се од њих очекује. Очекивали смо веће уплате дуговања како бисмо могли несметано ући у нову гријну сезону - рекао је Марјановић.

Цијена

"Градска топлана" у Бијељини загријава просторије за око 1.150 корисника. Цијена гријања у овој сезони није промијењена у односу на лањску и износи 2,75 КМ по метру квадратном за физичка и 5,80 КМ за правна лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана