Заборављено благо замајац туризма у Рогатици

Сретен Митровић
Заборављено благо замајац туризма у Рогатици

Рогатица - Надгробни споменици из средњег вијека, раштркани широм Рогатице, ускоро не би требало да представљају само заборављено благо, већ шансу за процват туризма, због чега локална Туристичка организација пуном паром пописује ове свједоке прошлих времена.

Вјетар у леђа да приону на овај обиман посао дало им је уврштавање стећака у БиХ на листу свјетске културне баштине под заштитом УНЕСКО-а. У Туристичкој организацији Рогатице истичу да су у томе видјели прилику да привуку посјетиоце из цијелог свијета.

Да њихова очекивања нису нереална већ су потврдили први резултати пописа који су показали да ова општина посједује знатно више стећака него што се претпостављало. Директор Туристичке организације Небојша Голић је истакао да у Рогатици има још 30 одсто стећака који нису пописани.

- Уочили смо да готово свака од 88 некропола, колико их је регистровао на подручју општине, има више јединки од броја који је објавио Шефик Бешлагић, непревазиђени истраживач ове врсте свједочанстава живота тадашњих народа - казао је Голић.

Он је додао да би се општина Рогатица могла наћи у самом врху локалних заједница по броју средњовјековних споменика. Посљедње подручје, додао је он, на којем настоје да утврде број стећака је мјесна заједница Жепа. У овом подручју, гдје су као национални споменици Андрићев мост на Жепи и Реџеп-пашина кула, регистрован је 161 стећак на осам локација.

- Идентификација иде тешко. Доста их је потонуло или зарасло у коров и шипражје. Неки су однесени и уграђени у друге објекте и на друге начине нестали са мјеста гдје су раније били - казао је Голић.

За разлику од стећака на неким другим локалитетима, стећци на жепском подручју ријетко су били украшавани. Изузетак је један у селу Побрдаљу са орнаментом сличним полумјесецу или већем бумерангу. И у Љубомишљу на једном споменику угравирана је рука, штит са мачем, лук са стријелом и мушкарац који држи лук, а око њега су коњ и пас. Од шест регистрованих стећака у селу Стоп само се један налази на свом мјесту. Осталих пет, по легенди, уграђени су у мост на Жепи. На ономе што је остао добро се распознаје орнамент у виду коња.

Каталог

Небојша Голић је казао да би оно што нађу на терену, било да се ради о раније пописаним или новооткривеним стећцима, требало да уврсте у каталог стећака.

- Циљ нам је да фотографије стећака и краћи опис о њима унесемо у каталог кога, ако нам дозволе материјалне прилике, планирамо ускоро да израдимо за подручје општине. Желимо да их и на тај начин сачувамо као културну баштину за будућа покољења - рекао је Голић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана