За здравље два дјечака Николи и Немањи бициклом ни Токио није далеко

Милијана Латиновић
За здравље два дјечака Николи и Немањи бициклом ни Токио није далеко

Бањалука - Љубав према бициклизму и жеља да врате осмијехе двојици обољелих дјечака, подстакла је Николу Дупала из Новог Града и Немању Лендића из Градишке да у мају на два точка крену до Токија.

Двојица бициклиста одважили су се на авантуру дугу 20.000 километара како би сакупили новац за лијечење браће Стефана (8) и Дариа (6) Костадиновић из Бањалуке, који болују од дистрофије мишића.

План им је да дневно возе 100 километара, а својим двоточкашима пропутоваће кроз 11 земаља, на два континента.

- Крећемо из Бањалуке, а потом возимо кроз Србију, Румунију, Бугарску, Турску, Грузију. Затим планирамо да дођемо у Казахстан, Монголију, Кину, Јужну Кореју, све до Јапана - испричао је Дупало и додао да им је велика жеља да упознају макар мали дио богате културе у Земљи излазећег сунца, гдје ће провести десетак дана.

Да би извели експедицију, свакодневно се припремају, како физички, тако и психички. Путовање на два точка им не оставља много могућности, па ће понијети само оно најосновније. Неизоставан дио опреме биће шатори у којима ће спавати, а храну ће куповати успут.

- Резервни дијелови за бицикл су најважнији дио опреме без којег не можемо на пут, а највећи проблем биће сигурно пуцање гума јер ћемо добар дио пута возити по макадаму и кроз пустињу - рекао је Дупало.

За Немању Лендића ово је прва бициклистичка тура хуманитарног карактера и њихова прва заједничка авантура.

- Када ме је Никола позвао и упитао хоћемо ли до Токија, рекао сам само: Кад се креће - испричао је Лендић и додао да су им породице и пријатељи највећа подршка, али и бројни суграђани који их заустављају на улици и честитају на томе што се упуштају у овако одважан подухват.

Велики изазов биће им, како каже, вожња кроз пустињу Гоби, степе и тајге.

- Једино се мало прибојавамо путовања кроз дивљину, али сам сигуран да ћемо побиједити све препреке. Колико сам поносан што идемо на ово путовање с једним хуманим циљем, толико сам и узбуђен због вожње кроз Казахстан и Монголију које су заједно готово дупло већи од Европе - рекао је Лендић и додао да ће ово бити прилика да виде и Бајкалско језеро, једно од највећих на свијету.

Истиче да са жељом да што боље упозна Јапан и културу ове цивилизације, свакодневно учи по неку ријеч јапанског језика.

Дупало и Лендић су на своју бициклистичку карту раније уцртали по још неколико занимљивих дестинација.

- Никола је из Новог Града возио до Атоса и Москве, а ја сам имао авантуру до Атине и Рима - додао је Лендић.

Спонзори

Никола Дупало је рекао да очекују подршку спонзора, с обзиром на то што је њихова експедиција хуманитарног карактера, а један од циљева јесте да на путовању представе РС и бициклизам као спорт.

- Свим институцијама и предузећима доставићемо пројекат путовања. Вјерујем да ће многи препознати значај ове туре и допринијети томе да успијемо у нашој намјери, јер то ће бити успјех како наш, тако и свих који нас подрже - рекао је Дупало.

Земље кроз које ће путовати

Република Српска                 

Србија                                   

Румунија                                

Бугарска                                

Турска                                   

Грузија                                  

Казахстан                              

Монголија                    

Кина                             

Јужна Кореја               

Јапан         

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана