За завршетак водовода општина Лопаре аплицирала за кредит од 1,5 милиона КМ

Срна
Foto: Срна

ЛОПАРЕ - Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да један од највећих проблема ове локалне заједнице представља завршетак водовода, за који је ова локална заједница, посредством Министарства финансија Републике Српске, аплицирала за кредит Европске инвестиционе банке од 1,5 милиона КМ.

 

Савић је, након састанка са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић, истакао и да је потребно рехабилитовати путну инфраструктуру на подручју ове општине.

"Ту, прије свега, мислим на регионалне путне правце на подручју Лопара, који су за нас веома важни, међу којима су пут према Прибоју, Јабланици, Горњој Тузли и другим мјестима. Ово питање је наш приоритет јер је добра путна инфраструктура један од предуслова развоја", рекао је Савић новинарима у Лопарама.


Он је навео да је током састанка упознао предсједника Републике о животу у овој локалној заједници, развојним пројектима и успјесима, али и проблемима.

"Међу тим проблемима је заједничко питање буџета малих општина, које превасходно функционишу од средстава ПДВ-а.


Једна од могућности да се помогне локалним заједницама јесте да Народна скупштина измијени одговарајући закон да би средства од пореза на плате, који се остварује у некој локалној заједници, другачије била распоређивана за неразвијене и изразито неразвијене општине", рекао је Савић.

Он је указао да су међу проблемима и социјална давања, са којима се мале општине тешко носе.

"Потребно је обезбиједити да терет социјалних давања у већој мјери падне на Републику када је ријеч о тих двадесетак неразвијених и изразито неразвијених општина", рекао је Савић.

Савић је захвалио Цвијановићевој за посјету и за све досадашње пројекте у којима је кабинет предсједника Републике помогао општину Лопаре и њене грађане.

"За локалне заједнице је важно да сарађују са свим институцијама Републике Српске, јер сврха свих нас је да наши грађани живе боље и тиме смо ми успјешнији. Спреман сам учинити све да се наша локална заједница развија", додао је Савић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана