За завршетак радова на цркви у Међувођу потребно још 140.000 КМ

Јана Кезић
За завршетак радова на цркви у Међувођу потребно још 140.000 КМ

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У изградњу храма посвећеног јасеновачким новомученицима у Међувођу надомак Козарске Дубице до сада је уложено око 160.000 КМ донаторских средстава, а за спољне радове неопходно је прикупити још око 140.000 КМ.

Изградња храма почела је 2018. године како би се сачувало сјећање на страдале током Другог свјетског рата у злогласном логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Испод Козаре у Кнешпољу прије више од 80 година страдали су и народ и црква, а једна од њих је и светиња у овом селу у којем је у Другом свјетском рату страдало више од 500 дјеце.

Завршетком овог храма, сматрају и мјештани Козарске Дубице, биће исправљена велика историјска неправда и трајно сачувано сјећање на све недужне жртве.

Један од иницијатора изградње цркве у Међувођу Зоран Гвозден је позвао све људе доброг срца да помогну како би ова светиња заблистала у пуном сјају.

- Низом донаторских акција је за непуна два мјесеца прикупљено 36.500 евра за куповину три звона. План нам је да поставимо кров и завршимо звоник до 13. септембра, наравно уколико дозволе финансије и временски услови -  рекао је Гвозден, који иначе живи у САД.

Парох кнежички Жељко Јевђенић за "Глас Српске" каже да изградња овог храма значи цијелом поткозарском крају и да је свака помоћ добродошла.

- Најнеопходнији нам је бакарни лим и грађа. Сам бакар и рад мајстора коштају око 100.000 марака. Када се ту дода бетон и све остало изађе око 140.000 марака - рекао је Јевђенић. 

Он је објаснио да је на овом мјесту у Међувођу, према свједочењу још понеких преживјелих, био први пункт у извођењу народа са Козаре гдје су једне слали у Њемачку, а друге у Јасеновац у логор. 

- У овом селу су комунисти, а не усташе 1955. срушили цркву и одузели сву имовину и онда смо 2015. године ми добили земљиште које је било запуштено. Од мјештана смо чули да је ту био први  тај камп и уопште нисмо размишљали коме посветити цркву - рекао је Јевђенић и  додао да у том селу скоро нема породице у којој неко није завршио у Јасеновцу.

Подсјетио је да је изградња започела уз благослов Његовог преосвештенства епископа бањалучког Јефрема, те истакао да су изградњу до сада подржале бројне организације и удружења из земље и иностранства, породице и појединци.

Жиро-рачун

Сви заинтересовани људи хуманог срца могу помоћи приликом изградње овог храма. Наиме, новац могу уплатити на жиро-рачун у власништву Српске православне црквене општине у Кнежици, IBAN BA395620108047299649, SWIFT: RAZBBA22, Кнежица ББ, 79240 Козарска Дубица, НЛБ банка Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана