За Васкрс иду до мора, а 1. мај славе у Прагу

Данијела Стоканић
За Васкрс иду до мора, а 1. мај славе у Прагу

Бањалука - Будимпешта, Праг, Венеција, Крф и Златибор главне су дестинације које ће овог прољећа привући највећи број становника Републике Српске.

Цијене, које су углавном прихватљиве, те се нису драстично мијењале у односу на прошлу годину, мотив су више да многи грађани васкршње и првомајске празнике искористе за путовање.

У агенцији "Семберија турист" из Бијељине кажу да влада велико интересовање за првомајска путовања.

- Путовања која се организују за 1. мај коштају око 120 марака, кад је у питању Сегедин или 340 КМ за Праг. Становници су све више заинтересовани за Херцег Нови и бању Морахалом у Мађарској - рекли су у агенцији.

У добојској агенцији "Боснаекспрес" истичу да су Добојлије најзаинтересованије за Будимпешту, Венецију, Фиренцу и Праг.

- Осим тога, ту је Златибор, а успут је планиран обилазак Дрвенграда и Андрићграда - објаснили су у "Боснаекспресу".

Без васкршњих и првомајских понуда, али и планова за путовања, није ни туристичка агенција "Тавор" из Пала.

- У понуди имамо Будимпешту, манастир Острог, Беч и Праг. За та путовања полазак је загарантован. Иако у понуди имамо путовање у Париз и Мадрид, за сада немамо заинтересованих путника - рекли су у овој агенцији, истичући да аранжмани никад нису били повољнији.

Додали су да се, кад немају довољно путника за путовање, удружују са другим агенцијама.

Према ријечима требињских агенција, за Васкрс највеће интересовање влада за Грчку, док је, што се тиче мајских путовања, још рано.

- У понуди имао Париз, Рим, Мадрид и друге комбинације. Међутим, највеће интересовање влада за Крф, а за путовање на грчко острво потребно је издвојити 350 марака, које је једно од најјефтинијих, па све до 960 КМ за Мадрид - рекли су у требињској агенцији "Френдтревел".

Интересовања за путовања не мањка ни у туристичким агенцијама Бањалуци, гдје кажу да су мини-путовања увелико разграбљена. Међутим, интересовање за путовање за предстојеће празнике најмање су показали Приједорчани, који ће, по свему судећи, за празнике распалити роштиље у дворишту или поред Сане.

Бањалучанка Драган Стојић истиче да ће 1. мај са другарима провести у Будимпешти, док ће Васкрс дочекати са родитељима.

- Договорили смо се да аутомобилом одемо у Будимпешту, а планирали смо да обиђемо и неке друге градове, који нам буду успут - рекла Стојићева.

Љето

Кад су у питању љетовања, у туристичким агенција широм РС истичу да становници још од новембра резервишу своја мјеста, јер је, како кажу, много јефтиније, а имају могућност да плаћају у ратама.

- Продаја љетних аранжмана је далеко боља него прошле године. У понуди имамо љетовање у Шпанији, Италији и другим земљама, али Грчка је и даље хит међу становницима - рекли су у бањалучкој туристичкој агенцији "Себастијан".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана