За управљање отпадом до сада обезбијеђено више од 300.000 КМ

Срна
За управљање отпадом до сада обезбијеђено више од 300.000 КМ

СТАНАРИ- Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, заједно са Општинском управом Станара, финансирао је пројекте у вриједности вишој од 300.000 КМ за потребе унапређења сакупљања отпада на подручју ове локалне заједнице, рекао је директор Фонда Срђан Тодоровић.

Тодоровић је истакао да су пројекте финансирали подједнако Фонд и Општинска управа. Он је, након састанка са руководством ове општине, на којем је разговарано о питањима повећања енергетске ефикасности на јавним објектима, управљању отпадом и проблематиком водоснадбијевања, рекао новинарима да ће се план управљања отпадом за град Добој, који се спроводи у сарадњи са УНДП, проширити и на општину Станари.

"У том правцу Фонд заједно са Општинском управом Станара обезбиједиће средства да се побољша стање у Јавном комуналном предузећу Екосфера кроз набавку неопходне опреме и капацитета да се повећа обухват сакупљања отпада и да се комунално предузеће доведе у позицију да буде рентабилно", рекао је Тодоровић.

Он је навео да је општина кандидовала повећање мјера енергетске ефикасности појединих подручних школа у оквиру пројекта који заједно са Фондом води Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске, а суфинансира Свјетска банка.

"Договорили смо се да ће начелник са својим сарадницима сагледати у каквом су стању подручни објекти Основне школе Десанка Максимовић како бисмо заједно нашли средства да се уграде мјере енергетске ефикасности", рекао је Тодоровић.

Начелник општине Станари Радојица Ћелић рекао је да овој локалној заједници предстоје многобројни пројекти, с акцентом да се подигну капацитети локалног комуналног предузећа на управљању отпадом, те утопљавању јавних објеката.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана