За трошкове лијечења Иване Бјелогрлић потребно око 50.000 евра

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНА ИЛИЏА- За наставак лијечења петогодишње Иване Бјелогрлић потребно је око 50.000 евра, рекао је данас секретар Општинске организације Црвеног крста Источна Илиџа Ранко Скакавац и позвао све који могу да их подрже у акцији.

Скакавац је напоменуо да је у протеклом периоду организовано више акција прикупљање помоћи за Иванино лијечење, те да ће то бити и настављено.

"Позивам све људе који могу да се укључе у акцију да би у што краћем периоду прикупили средства како би Ивана могла да настави са одређеним терапијама у Турској", изјавио је Скакавац на конференцији за новинаре у Источној Илиџи, којој је присуствовао и Иванин стриц.

Скакавац је рекао да ће на све могуће начине да траже помоћ од привредних субјеката, удружења, институција и грађана, уз наду да ни овај пут хуманост неће изостати и да ће одређена средства бити обезбијеђена у кратком року.

Он је напоменуо да је Општинска организација Црвеног крста Источна Илиџа у овој години искористила право да покрене хуманитарни број, али ће можда путем других организација покушати да и то заврше, како би и на тај начин прикупили средства.

У емотивном говору, Скакавац је подсјетио да је Ивана Бјелогрлић рођена као потпуно здрава беба, а у септембру 2018. године након болова у стомаку на које се жалила откривен јој је рак бубрега.

Одмах након тога услиједило је лијечење са терапијама и одстрањен јој је захваћени бубрег, а затим су настављене одређене терапије у Бањалуци, те је у септембру 2019. године Ивана примила посљедњу хемиотерапију и отпуштена је кући.

У новембру исте године, након контролних прегледа, налази су показали да су се на јетри појавиле метастазе, а Ивана је отишла на лијечење у Француску у децембру 2019. године, гдје је хоспитализована на клиници, те провела годину на лијечењу.

"У Паризу је Ивана била подвргнута операцијама на јетри, дијелу плућа, прошла је три стерилне собе, јаке хемиотерапије, имунотерапије и 17. октобра прошле године Ивана се вратила кући са родитељима као излијечено дијете", истакао је Скакавац.

Он је додао да је Ивана имала контролу крајем децембра прошле године и снимања и налази су показали да је здрава.

Скакавац је навео да, међутим, недуго након тога, Ивана почиње да се осјећа лоше и након одређених прегледа је потврђено да нешто постоји на лијевом плућном крилу и да је око плућа огромна количина течности.

"Ивана је одмах превезена у Бањалуку, љекари су потврдили оно на шта се сумњало, а то је да се болест вратила и тумор је захватио цијело плућно крило. Без хитне операције у иностранству њен живот је био у питању", рекао је Скакавац.

Он је напоменуо да је затим кренула борба за здравствену установу у којој би било настављено лијечење.

Скакавац је рекао да је Ивана отишла у Турску на лијечење, те је подвргнута операцији и одстрањено јој је лијево плућно крило, а након тога и дијафрагма јер се тумор проширио, те јој је уграђен вјештачки орган.

"За Ивану су предвиђене двије терапије и генска терапија, а трошкови лијечења прелазе износ којим родитељи располажу и ми се укључујемо, како бисмо помогли нашој малој дјевојчици", рекао је Скакавац.

Он је навео да сви који желе да помогну то могу да учине уплатом на намјенски жиро ручун за Ивану Бјелогрлић 154-102-9988-405-703 у Интеза Санпаоло банци (Intesa Sanpaolo banka) Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана