За три студентска дома издвојено 30 милиона КМ

Срна
За три студентска дома издвојено 30 милиона КМ

Бањалука - Влада Српске је у протеклом периоду уложила 30 милиона КМ у изградњу и опремање три нова студентска дома у Бањалуци, Фочи и Палама, те на тај начин обезбиједила модеран смјештај за 1.200 студената, рекла је помоћница министра просвјете и културе РС за високо образовање Радмила Пејић.

- У току је процедура за избор најповољнијег понуђача за обнову Павиљона један и Павиљона два Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци, за шта је обезбијеђено 2,7 милиона КМ без ПДВ-а - навела је Пејићева.

Она је истакла да је Министарство просвјете посвећено стварању квалитетних услова за студирање у Српској.

- Министарство суфинансира исхрану и смјештај студената и ученика у установама студентског и ученичког стандарда. Захваљујући томе, студенти у Српској плаћају најнижу цијену смјештаја и исхране у окружењу. Ове године, за те намјене предвиђено је 4,8 милиона КМ - нагласила је Пејићева.

Она је додала да је Министарство додијелило хиљаду стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Српској, за шта је обезбијеђено два милиона КМ.

- Министарство просвјете и културе ове године стипендира 46 студената из Српске који студирају у иностранству, за шта је издвојено 121.100 КМ - каже Пејићева.

Она је рекла да Министарство од 2008. године додјељује финансијску помоћ студентима који се упишу на дефицитарне студијске програме на јавним високошколским установама, као што су математика и физика, за шта је ове године предвиђено 432.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана