За спас унесрећених кроте јаме и пећине

Ратомир Мијановић
За спас унесрећених кроте јаме и пећине

Требиње - Вјежба извлачења унесрећених из јама и пећина окупила је протеклог викенда у рејону Убала на планини Орјен тимове из Требиња, Фоче, Бањалуке, Херцег Новог, Дубровника и Београда.

Заједничка спелеоспасилачка вјежба у којој су учествовали спасилачки тимови из четири земље одржана је у организацији Спелеолошког савеза РС, а домаћин је било требињско Спелеолошко друштво "Зелена брда", у сарадњи са Цивилном заштитом града Требиња.

- Вјежба је осмишљена у првом реду с циљем да буде увјежбана координација свих субјеката републичке и градске Цивилне заштите у акцијама спасавања из јама и пећина, али и комуникација са спелеоспасилачким тимовима из окружења, када је за ове, по правилу сложене захвате, потребна и помоћ комшијских служби - истакао је Дејан Јанковић из требињског Спелеолошког друштва. Други циљ је, каже, увјежбавање саме вјештине спелеоспасавања.

- У нашем случају то је јама која је дубока око 100 метара. Извлачимо живог човјека и потребни су максималан опрез и строго поштовање правила како бисмо све извели на безбједан начин, не само за унесрећеног, већ и за учеснике у спасавању. У јами је око 30 спелеоспасилаца и довољан је један камичак да се одрони и да се неко повриједи - појашњава Јанковић.

Начелник станице Дубровник Горске службе спасавања Хрватске Зоран Чабрило истакао је да су брзина интервенције и спремност и припремљеност спасилаца кључни у критичним ситуацијама.

- Свакако да сарадња сусједа на једном пројекту доприноси заједничкој спремности - увјежбавамо комуникације, усклађујемо технике, упознајемо се и дружимо - нагласио је Чабрило.

Напомиње да се туристичка клијентела све више окреће адреналинској понуди и шетњама по природи, што је увијек изазов више и за службе које се старају о безбједности гостију.

Представник Горске службе спасавања Србије Никола Рабреновић истиче да су сарадња, комуникација и стандардизација технике спасавања кључне да би акција била успјешно изведена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана