За славу општине Невесиње отварање неколико великих пројеката

Срна
Foto: Arhiva

НЕВЕСИЊЕ – Општина Невесиње и Саборни храм Вазнесења Господњег обиљежиће 2. јуна крсну славу Спасовдан, а тога дана у Невесињу ће свечано бити отворено и неколико пројеката од велике важности за живот општине.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић изјавио је Срни да ће на Спасовдан, поред литургије и литије градским улицама, бити отворена потпуно реконструисана зграда Дома културе гдје су смјештени Музичка школа, Галерија и Народна библиотека.

Овај објекат реконструисан је новцем Владе Србије у износу од преко 500.000 марака.

"Зграда је била значајно уништена земљотресом у новембру 2019. Добили смо потпуно нови објекат захваљујући Влади Србије који је сада стабилан, уредан, модерно опремљен са затворене двије терасе које нису служиле ничему.

Сада имамо довољно простора и за Музичку школу, Галерију и Библиотеку. У склопу ове зграде налази се и Спомен-соба и њу ћемо отворити за Дан бригаде 16. јуна", каже Авдаловић.

Он је подсјетио да је након земљотреса у новембру 2019. српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обећао помоћ за реконструкцију објеката у Невесињу, Авдалобић напомиње и да је новцем Владе Србије са око 250.000 марака урађена реконструкција вртића "Света Евгенија царица Милица" гдје се јавила потреба за проширењем због повећаног броја дјеце.

Сада је створено 150 квадрата корисног простора.

"Реконструисали смо и малу школу која је била поклон Унеска из 1995. а реконстуисан је и дио на старој згради Гимназије. Ту је уложено такође око 250.000 марака", каже Авдаловић.

На Спасовдан ће бити отворен и пречистач воде, односно фабрика воде на језеру Алаговац. Пројекат је вриједан око три милиона марака и заједно су га финасирали општина Невесиње, Влада Републике Српске и Европска инвестициона банка кредитним средствима. Влада Републике Српске је уложила око 1,1 милиона марака, а Словенска агенција за међународну сарадњу 30.000 евра, јер је њихово предузеће радило пречистач, а они иначе помажу пројекте.

"Ово је веома значајан пројекат за Невесиње, можда и најзначајнији зато што ће омогућити двојако напајање Невесиња водом.

Поред изворишта Удбина које смо ријешили крајем 2018. године у љетним мјесецима смо имали недостатак воде, а сада ћемо током цијеле године имати потпуно чисту и исправну воду са језера Алаговац. Надам се да и у најсушнијим љетима Невесиње више неће имати проблема са водоснабдијевањем чистом и питком водом", поручује Авдаловић. На слави Општине очекују се високи званичници из Републике Српске и Србије.

"Ове године ће Спасовдан и Невесињу бити и лијеп, успјешан и радостан", нагласио је Авдаловић. Авдаловић је рекао да након Спасовдана креће етапа градње и обнове општине. Према његовим ријечима расписан је тендер за канализацију за приградска насеља Доња Шеховина, Шајбе и Миљевац. Вриједност овог пројекта је око 450.000 марака и тренутно се чека да се заврши жалбени процеси и да се настави са радовима.

"Ових дана расписујемо тендер и за инфраструктурне пројекте, углавном путеве и око стотињак хиљада КМ ће ићи поново у школске објекте. Вриједност укупне инвестиције је око два милиона марака и очекујемо да се све заврши до јесени. Када су у питању инФраструктурни пројекти напомињем да се ради о градским, приградским и сеоским путевима", каже Авдаловић.

н је истакао да је много тога урађено у Невесињу протеклих година захваљујући помоћи Владе Србије и Владе Републике Српске. Он подсјећа да су инвестиције од новца Владе Србије остварене у износу од шест милиона марака у 2021. и 2022. Осим тога, значајне су и инвестиције које се плаћају новцима Владе Републике Српске, као и средствима буџета општине.

"У потпуности смо стабилизовали буџет општине, отворили смо инвестиције у инфраструктурним пројектима који су нам били велики проблем поготово у избјегличким насељима и новоформираним насељима гдје смо највећи број улица и приступних путева планирали завршити, а радиће се доста и у сеоским подручјима, неке улице у граду…Невесиње сигурно спада у гардове у које се највише инвестирало у посљедњим годинама у инфраструктурне пројекте", закључује Авдаловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана