За проширење депоније у Бијељини потребно 2,5 милиона КМ

Љиљана Алексић
За проширење депоније у Бијељини потребно 2,5 милиона КМ

Бијељина - Најважнија инвестиција бијељинског предузећа “Еко-деп”, које газдује регионалном депонијом, у сљедећој години је изградња треће ћелије, за шта је потребно око 2,5 милиона марака.

С обзиром на то да се двије постојеће ћелије ближе крају свог експлоатационог вијека, трећа санитарна ћелија је неопходна, кажу у “Еко-депу” и истичу да је ријеч о инвестицији коју сами не могу финансирати.

- Ћелијама један и два експлоатациони рок истиче до краја године и због тога је изградња треће ћелије важна за рјешавање одлагања отпада у дугорочном смислу. Међутим, за изградњу је потребно обезбиједити око 2,5 милиона марака, а ми с обзиром на кредите које имамо и текуће обавезе, нисмо у могућности да сами изнесемо тај посао и највише се уздамо у помоћ града Бијељина - рекао је директор ЈП “Еко-деп” Драгиша Марјановић.

У плану капиталних инвестиција града Бијељина за 2019. годину планиран је новац за изградњу треће санитарне ћелије.

- С обзиром на то, надамо се да ће усвајањем тог документа, али и градског буџета, бити обезбијеђен новац за трећу ћелију - рекао је Марјановић.

На регионалну санитарну депонију у Бријесници код Бијељине годишње се депонује око 30.000 тона отпада.

“Еко-деп” враћа три кредита који су подизани за развој, унапређење и осавремењавање депоније. Први морају да отплати до 2025, други до 2027, а трећи до 2028. године.

Све то утиче на рентабилност предузећа јер је разлика између расхода и прихода предузећа тренутно велика.

- “Еко-деп” годишње прикупи око 1,2 милиона марака прихода, што није мали износ, али проблем представља отплата кредита на који одлази око 800.000 КМ. Простом рачуницом, остатак новца није довољан за инвестициона улагања - каже Марјановић. Истиче да цијена одлагања отпада износи 40 марака по тони.

- На основу те цијене отпада сигурно не можемо направити добар пословни резултат и издвајати новац за неке будуће инвестиције - навео је Марјановић.

Мања количина отпада

Драгиша Марјановић истиче да је пројектована количина отпада на бијељинској депонији око 70.000 тона, а да се тренутно одлаже скоро упола мање.

- На бази података од прије десетак година предвиђено је да количине отпада буду знатно веће него сада. Тада се рачунало да у овој регији живи око 200.000 становника, укључујући, поред Бијељине, општине Теочак и Челић у ФБиХ, те Лопаре и Угљевик. Међутим, посљедњи попис је показао да немамо толико становника - рекао је Марјановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана