За пројекте у култури 300.000 км

Срна
Foto: СРНА

БАЊАЛУКА- Министарство просвјете и културе обезбиједиће 330.000 КМ за реализацију четири стратешка пројекта која су обухваћена актуелном културном политиком овог министарства. Информацију о издвајању средстава за имплементацију активности утврђених Стратегијом развоја културе Републике Српске 2017-2022 усвојила је Влада Републике Српске на данашњој сједници.

Другом фазом реализације пројекта "Култура без баријера" који подразумијева уклањање физичких баријера, односно омогућавање приступа установама културе лицима са инвалидитетом, биће обухваћено 16 установа културе из Сребренице, Српца, Брода, Теслића, Требиња, Шипова, Братунца, Новог Града, Угљевика, Власенице и Зворника. Средства обезбијеђена за овај пројекат износе 200.000 КМ, док ће преостала средства бити распоређена на још три пројекта, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Ријеч је о суфинансирању кампање "Читајмо заједно", коју Министарство просвјете и културе организује с циљем популаризације и промоције књижевности и културе читања, уз нарочито вођење бриге о српском језику и књижевности. Конференција о заштити и промоцији културног насљеђа "Насљеђе и идентитет" биће организована с циљем јачања културног идентитета и препознатљивости, како Републике Српске, тако и ширег простора.

Ту је и пројекат откупа књига за библиотеке, који ће ове године бити реализован на два начина.

Поред редовног откупа најквалитетнијих издања од домаћих издавача, дио средстава биће намијењен да библиотеке директно попуњавају фондове потребним публикацијама, посебно капиталним издањима и изузетно вриједним публикацијама попут фото-монографија и сличних издања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана