За одбрану од поплава 55 милиона евра

Милијана Латиновић
За одбрану од поплава 55 милиона евра

Бањалука - За пројекат хитне помоћи и заштите од поплава у РС, који реализује Влада Српске, обезбијеђено је 55 милиона евра из кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је до сада потписано 25 уговора за 45 пројеката.

Наглашавају да је реализација пројекта планирана у периоду од 2011. до 2016. године и то на територији 22 града и општине у РС.

- Завршена је заштита од ерозије на ријеци Врбањи у Челинцу, затим регулација ријеке Крижевице код Братунца, канала Јањица и главног ободног канала у Бијељини - рекли су у министарству.

Додају да је обављена и примопредаја радова у вези са  поправком моста Укрина, затим чишћење канала на подручју општине Градишка, изградња моста на жељезничком прелазу Горња Иња у Српцу, изградња зида на водотоку Сана -  Гомјеница - Тукови, чишћење ободног канала у Шамцу и многи други.

- Пројектна документација је припремљена за изградњу заштитног насипа дужине 1,2 километра и уређење основног корита ријеке Босне уз насеље Баре у Добоју, као и за регулацију протока ободног канала Лијешањ у дужини од два километра - рекли су у министарству.

Истичу да је у току и припрема документације за заштиту насеља Добор у Модричи, као и уређење водног режима ријеке Врбање у насељу Чесма.

- До сада су реализоване 83 мјере од 134 предвиђене уговором и 10 нових накнадно одобрених од стране ЕИБ-а - рекли су у министарству и додали да је од уговорених 45,71 милион КМ реализовано 33,75 милиона марака.

Помоћник директора "Вода Српске" Славиша Савић истиче да су поплаве из 2010. и 2014. године у Српској оставиле директну и индиректну штету која износи око двије милијарде марака.

- С циљем проналаска рјешења за санацију настале штете, надлежне институције на подручју цијеле БиХ направиле су акциони план како санирати насталу штету и заштитити угрожена подручја у наредном периоду - рекао је Савић.

Додаје да су на подручју Српске најугроженији њени сјеверни дијелови у сливу ријеке Саве са притокама од Дрине до Уне.

- Већина подручја има изграђене системе одбране од поплава које је потребно обновити. Подручје Семберије је врло угрожено. Иако имамо изграђен савски насип, немамо дрински. Висок степен угрожености је и на подручју Дервенте, Шамца и Приједора - казао је Савић.

Додаје да је један од важнијих пројеката који ће бити реализован изградња црпних станица на ријеци Сави, које ће значајно допринијети заштити становништва насељеног уз ову ријеку и њихове имовине.

Свјетска банка

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да су покренуте активности на припреми пројекта хитних мјера заштите од поплава које финансира Свјетска банка.

- У току ове године почеће и изградња насипа за заштиту ширег подручја Бијељине од поплава у вриједности од 13,8 милиона долара, које обезбјеђује Свјетска банка - рекли су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана