За обнову Православног храма у Отишићу прикупљено 80.000 КМ

srna
Foto: SRNA

ВРЛИКА - За обнову храма Светог архангела Михаила и парохијског дома у врличком српском селу Отишић у Далмацији до сада је прикупљено око 80.000 КМ, рекао је Срни један од иницијатора обнове Милан Јовчић.

"Новчана средства смо прикупили, захваљујући бројним приложницима из цијелог свијета. Сваки дан јављају нам се они који желе да узму учешће у обнови, што показује да је обнова Храма у Отишићу сабрала Србе из цијелог свијета и ујединила их, али и послала поруку да не заборављамо наш завичај", каже Јовчић.

Он истиче да се комплетна акција води уз благослов НЈеговог преосвештенства епископа далматинског Никодима.

"Са радовима почињемо након Васкрса. До сада смо прикупили око 80.000 КМ, што је довољно за почетак, а акцију прикупљања новчаних средстава настављамо и даље", навео је Јовчић.

Према његовим ријечима, обнова храма и парохијског дома у Отишићу је од изузетног значаја за очување српског идентитета, културе, традиције и вјере, али и порука да су Срби ту били вјековима и да ту и остају.

"Обнова парохијског дома би омогућила свима онима који желе да дођу у завичај да могу ту преспавати и обићи своја огњишта која су порушена, обићи гробове својих предака и свој завичај", навео је Јовчић.

Он је захвалио свим приложницима који су се одазвали обнови, али и Јелени Дешић, Гојку Станојевићу, Сандри Ратић Зечевић и Драгану Арамбашићу који су заједно са њим покренули ову акцију.

Епархија далматинска Српске православне цркве /СПЦ/ и парохија Врличка позива све људе добре воље да помогну започету обнову храма Светог архангела Михаила из 1889. године у српском селу Отишић у Далмацији.

ЛЈуди доброг срца средства за обнову парохијског дома и наставак радова на овом храму могу да уплате на девизни рачун са назнаком "за обнову храма и парохијског дома у Отишићу".

Власник рачуна је СПЦ у Хрватској, Епархија далматинска, Црквена општина Врлика, адреса Николе Вранчића 1, 21236 Врлика, Хрватска, ОИБ 66548359378, ИБАН: ХР9824020061100461518, а СВИФТ: ЕСБЦХР22.

Храм Светог Архангела Михаила датира из 1889. године.

Село Отишић које је некада имало више од 1.000 становника, данас је скоро пусто и заборављено. Налази се између Сиња и Врлике и највеће је село у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана