За обнову хрупјелског храма потребно око 150.000 КМ

Срна
За обнову хрупјелског храма потребно око 150.000 КМ

Обнова Храма светих архангела у требињским Хрупјелима за коју је потребно око 150.000 КМ требало би да почне у првој половини ове године, а у току је велика акција прикупљања добровољних прилога и одзив парохијана је одличан, изјавио је данас Срни требињски свештеник Велимир Ковач.

Ковач је истакао да је први прилог дао Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, према чијем благослову се обнавља ова светиња.

Он је нагласио да је веома важно да учествују сви парохијани заједно, дајући прилоге у складу са могућностима.

Ковач је навео да чланови Црквеног одбора и лица овлаштена од Одбора прикупљају прилоге од мјештана у акцији која ће трајати до 15. фебруара.

"Потребни су вањски и унутрашњи радови, за које је план да буду завршени до краја године", навео је требињски свештеник.

Он је рекао да је неопходна замјена крова на храму који је од бакарног лима, јер црква влажи и прокишњава, што омета богослужења, и додао да ће вјероватно морати да се мијења и кровна потконструкција, као и прозори, оштећена унутрашњост и вањски трем испред храма.

Градња Храма светих архангела у Хрупјелима почела је 2007. године на брду изнад насеља Хрупјела, на мјесту на којем се некада налазила стара кула изграђена за вријеме аустроугарске окупације, по тадашњој идеји упокојеног владике Атанасија, а грађен је благословом владике Григорија.

Иако храм никада није у потпуности завршен, у њему се више од деценију служи Света литургија, а сада је потребан и дио његове обнове.

Пројекат за изградњу храма урадио је познати архитекта Предраг Ристић.

Хрупјелски храм изграђен је на узвишењу изнад тог требињског насеља, а насупрот брда Црквина гдје се налази Херцеговачка Грачаница, па та два храма изузетном љепотом красе Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана