За обнову храма у Пребиловцима 50.000 КМ

Ж. К.
За обнову храма у Пребиловцима 50.000 КМ

Бањалука - Министарство за избјеглице и расељена лица РС издвојиће 50.000 марака за изградњу храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима код Чапљине.

Новац ће бити издвојен на основу уговора о партнерству и сарадњи у процесу реализације пројеката одрживог повратка Срба у ФБиХ који су протеклог викенда потписали министар за избјеглице и расељена лица РС Давор Чордаш и владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије. Чордаш је упознао епископа Григорија о резултатима програма рјешавања проблема расељених лица, повратника и избјеглица за 2015. годину и нагласио да је за потребе повратника на простору Федерације обезбијеђен већи износ новца него ранијих година.

- Повратак српског становништва у ФБиХ, поред редовних буџетских средстава, финансиран је и средствима кроз Регионални програм стамбеног збрињавања и пројекат обнове стамбених јединица из средстава Саудијског развојног фонда - истакао је Чордаш.

Владика Григорије је захвалио Чордашу и нагласио да је обнова храма у Пребиловцима веома значајна за српске повратнике на простор доње Херцеговине.

Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима саграђен је на мјесту Спомен-костурнице у којој су 1991. године сахрањене кости 4.000 Срба које су усташе током Другог свјетског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама. Спомен-костурницу је 1992. године минирала хрватска војска. Цркву је протеклог викенда у присуству великог броја званица освештао патријарх српски Иринеј, а посмртни остаци убијених положени су у крипту храма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана