За деблокаду рачуна општине Србац потребно 500.000 КМ

Анита Јанковић
За деблокаду рачуна општине Србац потребно 500.000 КМ

Србац - Пореска управа РС блокирала је рачун општини Србац због неплаћених доприноса за раднике у износу од 300.000 марака, а пристигла је и опомена од Министарства финансија РС за неплаћену рату кредита за изградњу водовода "Вријеска" у Горњим Срђевићима за коју треба да буде издвојено 207.807 КМ.

Локална управа у Српцу се тако нашла у безизлазној ситуацији, јер нема довољно новца за ове намјене, тако да ће радници општине, по свему судећи, дочекати Нову годину без плате и топлог оброка. Посљедња плата је исплаћена за септембар, а јавним предузећима и установама касни још више, попут Центра за културу и спорт, који има чак 11 неисплаћених плата.

Због неплаћених доприноса радници општинске управе већ мјесецима не могу овјерити здравствену књижицу па многи од њих жељно ишчекују бесплатне прегледе за грађане са неовјереном књижицом, које ће од 14. децембра до краја године организовати србачки Дом здравља.

Нередовне су и исплате новчаних давања социјалним и борачким категоријама, а највише су закинути студенти, јер општинска управа због вишемјесечне блокаде рада Скупштине није расписивала конкурс за стипендирање у школској 2014/15. години, а уколико се ситуација не промијени, студенти ће остати без стипендије и у школској 2015/16. години.

Финансијска дубиоза се одразила и на исплату субвенција за превоз ученика, подстицаја за развој пољопривреде, као и за исплату средстава за спортске клубове, који су на овај начин остали без планираних 100.000 марака, што је многима угрозило опстанак у спортским такмичењима.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а и ДНС-а Крсто Чавор каже да је блокада општинског рачуна била очекивана, јер се доприноси радницима јавних установа и предузећа не уплаћују из мјесеца у мјесец.

- Локална власт не функционише у интересу грађана и сад је дошао крај. Потраживања су велика и блокада је оправдана. Потребан нам је хитан опозив начелника и смјена скупштинске власти те да престане владати самовоља у Српцу - казао је Чавор.

Од начелника општине Драге Ћирића, који је отпутовао у Словенију, у петак нисмо успјели да добијемо изјаву, али је раније поручивао да су дуговања општине од његовог преузимања дужности смањене са 19,5 на 17 милиона марака.

Истицао је да су сва дуговања наслијеђена од претходне власти и да за протекле три године није подигао ниједан кредит, јер је општина оптерећена са осам кредита из ранијих година који се морају отплаћивати до 2030. године. Ћирић је тврдио да је путем међународних организација у посљедње три године обезбијеђено готово три милиона бесповратних грантовских средстава без којих не би била могућа бројна инвестициона улагања.

Према његовим ријечима, неопходно је урадити ребаланс буџета, али је његово усвајање у ситуацији када је Скупштина блокирана већ седам мјесеци, готово немогуће.

Начелник за финансије

Општина Србац је од 1. децембра остала и без начелника Одјељења за финансије Зоре Газић, која је почела да ради на рачуноводственим пословима у Основној школи "Јован Јовановић Змај" Србац.

Сазнајемо да је Газићева пристала да ради за готово двоструко мању плату, јер јој је радно мјесто у општини било угрожено због сталних најава смјене власти. Нови начелник одјељења неће бити изабран у скорије вријеме због блокаде Скупштине па ће његове послове до даљег обављати шеф рачуноводства.

Посљедице финансијске дубиозе

- Радницима јавних установа и предузећа мјесецима касне плате

- Нередовне исплате помоћи социјалним и борачким категоријама

- Студенти би могли остати без стипендије и у школској 2015/16.

- Проблеми са исплатом субвенција за превоз ученика

- Проблеми са исплатом подстицаја за развој пољопривреде

- Спортски клубови остали без планираних 100.000 марака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана