За борбу против поплава Српцу 400.000 КМ

Срна
За борбу против поплава Српцу 400.000 КМ

Србац - Општина Србац ће добити 400.000 КМ од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију у оквиру пројекта интегрисања климатских промјена у одбрани од поплава, који ће бити реализован у наредне двије године, потврдила је у петак министарка Сребренка Голић.

- Новац ће бити намијењен за изградњу система за каналисање, наводњавање и одбрану од поплава које константно пријете овој локалној заједници - истакла је Голићева која је у петак посјетила Србац.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да убрзано топљење снијега може представљати велики проблем у овој општини, коју су протеклих година у више наврата плавили Сава, Врбас и мање рјечице, као и бујичне воде, због чега је причињена вишемилионска штета.

- Не смијемо дозволити да се понове катастрофалне поплаве из 2014. године јер је каналска мрежа у лошем стању. Помоћ Министарства ћемо искористити да дјелујемо превентивно и спријечимо овакве посљедице - нагласио је Драгосављевић.

Из Министарства грађевинарства обећана је и помоћ у санацији крова Центра средњих школа "Петар Кочић" који прокишњава и угрожава наставни процес.

- Наши инжењери су већ били у школи, снимили стање и утврдили обим радова који треба да буду изведени. Приоритет је квалитетна термоизолација и адаптација са равног на коси кров. Планирано је да се ова инвестиција уради у наредним мјесецима - рекла је Голићева.

На састанку је разговарано и о проблему санације дивље депоније у ужем центру града, због чега ће на једној од наредних сједница Скупштине општине Србац бити усвојен план управљања отпадом.

- Најбоље рјешење је изградња рециклажног центра у оквиру комуналног предузећа, јер се раздвајањем отпада могу обезбиједити додатни приходи, а уједно смањити трошкови одвоза на регионалну депонију. Како би србачки комуналци могли редовније возити отпад, договорили смо да општинска управа поднесе апликацију Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност и на тај начин добије квалитетно возило за ове намјене - истакла је Голићева.

"Перутнина Птуј"

Сребренка Голић је приликом обиласка фирме "Перутнина Птуј" у Повеличу код Српца дала пуну подршку проширењу производње и отварању нових радних мјеста у овом погону, који тренутно запошљава 236 радника. Са руководством фирме је разговарала о могућностима збрињавања животињског отпада и изградњи спалионице која би покрила све прехрамбено-прерађивачке капацитете у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана