Вукови храброшћу спасавају животе

Радмила Ђевић
Вукови храброшћу спасавају животе

Фоча - За Спасилачки клуб "Волф" из Фоче, који се истакао у бројним акцијама спасавања широм Српске, БиХ и Србије, важи само једно правило: увијек спремни да пруже помоћ и спасу људске животе.

Како би своју племениту службу и даље обављали на најбољи могући начин, свакодневно вјежбају и усавршавају спасилачке технике. Тако је било и на недавно одржаној Међународној спасилачкој вјежби у италијанском граду Соверато коју су савладали Јелена Симовић, Душко Ђурић и Комлен Радовић.

Четвородневна Интернационална спасилачка вјежба, коју су организовали Италијански тим Цивилне заштите и Европска асоцијација волонтерских спасилачких тимова, окупила је више од стотину спасилаца из дванаест свјетских земаља. Фочански вукови, као једини представници Српске и БиХ, без потешкоћа су савладали осмишљене вјежбе и показали висок степен спремности.

- Били смо у тиму са Португалцима који важе за најбоље опремљене и обучене спасиоце. Наш задатак је био извлачење жртава са веома компликованих терена, литица низ које се сурвају аутобуси, из рушевина, грађевина погођених земљотресом и испод земље - испричала је члан Спасилачког клуба "Волф" Јелена Симовић.

Додала је да је вјежба организована по системима Уједињених нација за реаговање у ванредним ситуацијама са циљем да тимови из свих земаља раде на исти начин и да буду оспособљени за спасавање.

- На оваквим вјежбама показујемо наше способности и спремност, али и усвајамо нова знања. Размјеном искустава са другим тимовима стварамо заједницу спасилаца у оквиру које можемо пружити помоћ широм свијета, гдје год је неопходна - рекла је Симићева додајући да је њу посебно привукао начин организовања других тимова.

Научила је нове системе спасавања, а спасиоце из других земаља одушевили су фочански вукови. Одлазак чланова "Волфа" на Међународну спасилачку вјежбу у Италију плод је сарадње са Српским спасилачким тимом из Србије, а на помолу је и сарадња са многим свјетским спасилачким клубовима.

- Учешћем у овим вјежбама отвара нам се могућност за нове сарадње са спасиоцима широм свијета. Ту се највише захтијева рад, ред и дисциплина и тачно се зна ко, шта и како ради. Ми се нимало нисмо постидјели, чак смо одушевили поједине тимове тиме колико знамо и колико смјелости, храбрости и способности имамо - истакао је члан Спасилачког клуба "Волф" Душко Ђурић.

Атина

Због показаних одличних способности и постигнутих резултата у Италији чланови Спасилачког клуба "Волф" позвани су на спасилачку вјежбу у Атину, која ће бити одржана од 2. до 5. јуна, а потом у новембру на вјежбу у Португалију.

Акције спасилачког клуба "Волф":

- Помагали становништву широм РС и Србије током поплава 2014. године

- Спасли петоро промрзлих чешких туриста на Маглићу

- Спасли путнике који су остали заробљени у снијегу на путу Фоча - Сарајево

- Евакуисали мјештане из села завијаних снијегом

- Трагали за несталим лицима код Вишеграда, Калиновика, Гацка, Подгорице

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана