Вујичић: Малверзације приликом продаје општинског земљишта

Срна
Вујичић: Малверзације приликом продаје општинског земљишта

ИСТОЧНА ИЛИЏА - Предсједник Општинског одбора СНСД-а Источна Илиџа Мирослав Вујичић изјавио је данас да се у овој локалној заједници врше малверзације приликом продаје општинског земљишта чиме се наноси штета општинском буџету и омогућује профит лицима блиским општинским властима или ДНС-у.

Вујичић је рекао да је у овој општини лицитирано десет локација од којих је седам продато познатим купцима, те да су све локације купила лица блиска општинским властима или ДНС-у, што, како каже, није толико спорно колико чињеница да се не постижу праве цијене.

Он каже да је општина увела праксу лицитације продаје земље, те да је превара смишљена и приликом продаје локације на Павловцу, гдје су се појавила три лица која су била заинтересована за куповину.

"Почетна цијена била је око 30 КМ по квадрату. Прволицитирани је понудио 31,7 КМ, а друга особа која је била у вези са њим цијену од 200 КМ по квадрату. Тако је вриједност те парцеле умјесто од 25.000 до 30.000 КМ, што је и реална вриједност, изашла на 120.000 КМ", рекао је Вујичић на конференцији за новинаре.

Он је навео да ће лице које је понудило 200 КМ по квадрату, односно 120.000 КМ за укупну парцелу, одустати од куповине, па ће куповину извршити друго лице које је повезано са општином Источна Илиџа.

Према његовим ријечима, након што се заврши овај процес те локације ће вјероватно бити продате неким трећим, приватним лицима, а разлика у профиту ће ићи у приватне џепове.

"На овај начин општински буџет ће бити оштећен само на једној локацији за 102.000 КМ", нагласио је Вујичић.

Он је указао да је буџет општине у катастрофалном стању.

"Умјесто да се локална заједница труди да постигне што већу цијену продаје имовине и локације они се користе разним махинацијама, намјештају продају локација лицима који су повезани са њима", истакао је Вујичић.

Он каже да се, умјесто јачања буџета кроз продају локација, намјешта зарада приватним лицима, додајући да ово није једини случају у Источној Илиџи и да овакве малверзације трају од 2004. године.

"Да би општина напунила буџет због свог недомаћинског пословања, она оптрећује грађане и повећава порез на имовину за три пута. Умјесто да омогући пуњење буџета приликом продаје локација по реалним цијенама, општинско руководство омогућава махинације и неким лицима омогућава екстра профит", навео је Вујичић.

Он је нагласио да је сав терет потрошње буџета пребачен на грађане, те да ће таква политика отјерати и потенцијалне инвеститоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана