„Вучији дани на Озрену“ 27. фебруара

Срна
Foto: Архива

ДОБОЈ- На Озрену ће у недјељу, 27. фебруара, бити организован традиционални лов на вука, најавио је предсједник Ловачког удружења "Фазан" из Добоја Ведран Божичковић.

Божичковић је рекао новинарима да је уочено присуство до седам једники вука, највише на рејону Брезици, гдје је и крајем октобра прошле године одстријељен један вук, а у лов ће кренути до 400 ловаца удружења "Фазан".

"Трагови вука уочени су у дијелу код Текућице у рејону Гостиља, нешто у рејону Пакленице и Осојнице, а највише у рејону Брезика", рекао је Божичковић и додао да су управо на подрчују Брезика у дијеловима гдје су минска поља и брлози овог предатора.

Према његовим ријечима, подношљива бројност вукова на Озрену је двије до три јединке, а тренутно се налази шест до седам јединки које круже и на ловишту Петрова и Маглаја.

Блага зима, каже, погодовала је да вук не силази у ниже предјеле и не прави штету домаћинствима нити здравој дивљачи.

Традиционална ловно-туристичка манифестација "Вучији дани на Озрену" одржава се 21. пут у организацији Ловачког удружења "Фазан" с циљем свођења популације овог предатора на подношљиви број.

Божичковић је указао и на алармантно, готово стоодстотно повећање присуства шакала којих је током ловне 2021/22. године одстрељено више од 150, који праве значајну штету на зечијој, фазанској и срнећој дивљачи.

Како би се смањио број овог предатора, Божићковић је током овог викенда најавио акцију одстрела предатора на подручју Липе.

Он каже да је ова ловна сезона рекордна и по броју одстрељених јединки дивље свиње, око 170, з забрињава постотак њихове заражености трихинелом.

Подсјетио је и да је недавно за вријеме лова на дивљу свињу на подручју Пакленице дошло и до несрећног рањавања једног ловца са лакшим посљедицима.

Истакао је да је у посљедњих четири до пет година све чешћа појава даброва, трајно заштићене врсте дивљачи, у сливу ријеке Босне и ушћа ријеке Спрече у Босну. Уочено је петанестак јединки дабра, који представља корисну дивљач и не прави значајну штету.

Секретар Ловачког удружења "Фазан" из Добоја Драго Башић прецизирао да ће у недјељу, 13. фебруара, на подручју Липе бити организована акција у којој ће фокус бити одстрел шакала.

"Највећу штету шакал у домаћинствима причињава на овцама и јањцима", рекао је Башић и додао да је у протекла два мјесеца одстријељено 20 шакала само на подручју ловачке секције Подновље.

Он је навео да је ријеч о изузетно лукавом предатору који лови као јединка и у чопору, да се на овом подручју појавио тек послије поплава 2014. године, од када се његова бојност повећава из године у годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана