"Вучијак" враћа стари сјај

Анита Јанковић Речевић
"Вучијак" враћа стари сјај

ПРЊАВОР - Ергела липицанера у Прњавору која је годинама била на ивици опстанка, направила је значајне искораке у процесу обнове захваљујући напорима Владе РС и ресорног министарства да "Вучијаку" врате стари сјај и углед.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић, који је у петак посјетио ергелу, рекао је да су на овој фарми коња до прије неколико година имали велике проблеме, болесне и гладне животиње.

Додао је да се за кратко вријеме успјело обезбиједити довољно пољопривредних површина за производњу хране и довољно хране, због чега је сада на ергели потпуно другачија слика.

- Првобитан циљ био је да ријешимо ту ситуацију, а онда да почнемо са обновом објеката у оквиру ергеле. Реконструкција првог објекта требало би да буде завршена до краја године, а желимо да у наредних неколико година обновимо све објекте, вратимо им облик и форму коју су имали раније, али и да радимо на додатним садржајима заједно са управом ергеле, локалном заједницом и Владом РС - рекао је Пашалић и додао да је Министарство пољопривреде за тренутне радове на ергели издвојило око 250.000 КМ.

Пашалић је нагласио да ергела нема дугова, да су ријешени имовинско-правни односи, те да у свом власништву има око 25 хектара земљишта гдје може градити одређене садржаје. Осим тога, аутопутем је повезана са два велика града, а близу су и Прњавор и Челинац, каже Пашалић који сматра да је веома много људи заинтересовано да ту са породицом дође викендом.

- Мислим да ће то у свом пуном облику бити видљиво у наредних неколико година - оцијенио је Пашалић.

Директор ергеле "Вучијак" Мирослав Миланковић рекао је да тренутно имају око 125 грла различитих категорија, а да ће у објекту чија је обнова у току бити смјештене расплодне кобиле.

- На том објекту раније је прокишњавао кров због чега су животиње живјеле као да су на отвореном - рекао је Миланковић.

Начелник Прњавора Дарко Томаш рекао је да ће реконструкцију сљедећег објекта финансијски помоћи и локална заједница.

- Општина ће учествовати са износом који будемо добили од ренте и уређења на локацији у центру града коју ће ергела продати. Увјерен сам да ће "Вучијак" бити један од најљепших и најбољих туристичких потенцијала Српске и БиХ - рекао је Томаш. 

Редован грант који ресорно министарство пласира "Вучијаку" сваке године износи око 450.000 КМ, а укупна финансијска подршка од 2019. године до данас достигла је цифру од 2,076 милиона марака.

У ресорном министарству наводе да је у протеклом периоду стабилизовано здравље и кондиција грла, те да су предузете све активности на пуноправном чланству ергеле у свјетску асоцијацију узгајивача липицанских коња.

Подстицаји

Министар Борис Пашалић рекао је да подстицаје у пољопривреди добијају сви ако су испунили услове, а то је да су регистровани и извршавају одређене обавезе у смислу плаћања доприноса.

- Ако су испунили услове сви добијају подстицаје, без обзира како се зову, одакле су и којој политичкој партији припадају - рекао је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана