“Вучијак” из Прњавора и ресорно министарство покрећу нову причу

Данијела Бајић
“Вучијак” из Прњавора и ресорно министарство покрећу нову причу

БАЊАЛУКА - Чланство у Свјетској организацији липицанера (ЛИФ) надлежнима у прњаворској ергели “Вучијак” и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске даје вјетар у леђа да покрену процес оснивања регистра копитара на нивоу БиХ, који би им отворио пут за извоз коња у Европску унију.

Успостављањем регистра копитара прњаворска ергела биће слободна на тржишту и заинтересовани из цијелог свијета моћи ће да купе коње у БиХ, које би продавали за много више новца него што то сада чине.

Вршилац дужности директора ергеле “Вучијак” Ненад Грујић казао је за “Глас Српске” да је домаће тржиште већ презасићено, због чега су приморани да вишак грла продају за сићу.

 - Капацитети ергеле су за неких 100 коња. Вишак рјешавамо путем лицитације. С обзиром на то да је наше тржиште засићено, коње дајемо буквално за 1.500 до 2.000 марака, колико кошта мобилни телефон, што се не може поредити - казао је Грујић.

Додао је да су им у Румунији, на додјели пуноправног чланства, прилазили бројни људи, који су исказали велико интересовање за коње са прњаворске ергеле. Осврћући се на одлазак у Румунију, Грујић је истакао да то ништа не би било могуће без подршке ресорног министарства.

- Да министарство не улаже и потпомаже ергелу, она вјероватно не би ни постојала, посебно не у овом облику. Помаци напријед су минимални, али на оволики посао и комплекс тај минимални корак је увијек видљив - рекао је Грујић и нагласио да је пуноправно чланство ове ергеле у ЛИФ-у спој подршке ресорног министарства, индивидуалног рада професорице Биљане Рогић, Слађане Прерадовић и осталих запослених у “Вучијаку”.

Начелник Одјељења за сточарску производњу у овом министарству Милан Пузигаћа казао је да су веома поносни на ергелу “Вучијак” и њено пуноправно чланство у ЛИФ-у.

- То је само један у низу успјеха наше ергеле, јер су лани липицанери из Прњавора уврштени на УНЕСКО-ову листу културног насљеђа - рекао је Пузигаћа. Подсјетио је да је “Вучијак” под окриљем Владе РС те да ресорно министарство годинама уназад преко средстава гранта и трансфера, као и остварених права на подстицаје, улаже значајан новац у складу са фискалном политиком.

- Тако је у 2019. године ергели дозначено 450.000 КМ, затим 2020. године 435.000 КМ. Та средства су 2021. године износила 491.000 КМ, док је лани уплаћено 700.000 КМ - истакао је Пузигаћа.

Додао је да је ресорно министарство лани ергели у Прњавору омогућило и средства фонда “Партнер” у износу од 250.000 КМ из којих су урађени пројекти реконструкције и адаптације постојећих грађевинских објеката. У текућој години средства трансфера за “Вучијак” су повећана за 50.000 КМ и сада износе 450.000 КМ - наводи Пузигаћа.

- У оквиру својих надлежности и програма министарство подржава и коњичке клубове те хиподроме за развој коњарства, гдје се корисници могу остварити до 500 марака по грлу. По овој мјери ергела “Вучијак” за очување културног насљеђа и генеричког ресурса липицанског коња, на основу споразума са Владом, добиће 50.000 марака - казао је Пузигаћа.

Историјат

Ергела “Вучијак” у Прњавору једна је од три у бившој Југославији, а основана је 1946. године за потребе тадашње војске. Судбина липицанера годинама је била неизвјесна, а коњи су често били и гладни. Након ликвидације АД “Вучијак”, одлуком Владе РС основана је Јавна установа ергела “Вучијак”, с циљем стварања и очувања генетског потенцијала те расе коња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана