Врућица спас за срце, Трепча тјера реуму

Данијела Стоканић
Врућица спас за срце, Трепча тјера реуму

Бањалука - На бањско лијечење у Српској љекари су у првих осам мјесеци ове године послали 8.967 пацијената, од којих је велики број спас за срце потражио у теслићкој "Бањи Врућици", а у љековитост трепчанске воде увјерили су се они са реуматским и неуролошким обољењима.

Ријеч је о осигураницима Фонда здравственог осигурања РС, који уговор за медицинску рехабилитацију има са шест бања у РС и специјализованом болницом "Горња Трепча" у Србији.

Како су објаснили у Фонду за те намјене у првих осам мјесеци издвојена су 14,4 милиона КМ. У бањама Српске прошле године лијечено је 12.856 осигураника, што је за 663 више него годину раније.

На продуженој медицинској рехабилитацији о трошку Фонда за првих осам мјесеци изван РС било је 165 осигураника, за шта је Фонд издвојио око 19.300 КМ.

- Осигураници чија рехабилитација није могућа у установама у РС, имају могућност да се лијече и у специјализованим установама изван РС, односно у Србији. Та лијечења, на основу приједлога референтних установа у РС, одобрава наша комисија - казали су у Фонду здравственог осигурања РС.

Додали су да право на продужену медицинску рехабилитацију имају осигураници са болестима нервног система, затим они који имају обољења срца и крвних судова, реуматска обољења, осигураници са повредама локомоторног система, те обољењима коже. Могућност за медицинску рехабилитацију о трошку обавезног здравственог осигурања однедавно имају и астматичари, плућни болесници, те обољели од цистичне фиброзе и пацијенти након трансплантације плућа.

Здравствено-туристички центар "Бања Врућица" у Теслићу је установа овог типа у РС која пружа услуге из области кардиологије. Директор ове бање Александар Радошевић је истакао да сви пацијенти који дођу путем Фонда добијају третман од 14 дана.

- Третман укључује љекарске преглед и терапијске процедуре ради побољшања здравља и социјализације, односно враћања у редовне животне активности - казао је Радошевић.

Већину гостију чине они који сами сносе трошкове лијечења.

- Цијене рехабилитације зависе од сезоне и хотела, а крећу се од 51 до 67 марака по дану, с тим да на њих пензионери имају десет одсто попуста и постоји могућност плаћања на рате - казао је Радошевић.

Према његовим ријечима у цијену је укључена пун пансион, преглед љекара специјалисте, три физикалне процедуре дневно и купање у љековитој термоминералној води.

- Имамо госте који долазе и по 20 година, па и 50. У неким периодима године, као што је октобар, на мјесто у бањи због великих гужви се чека и по мјесец - казао је Радошевић.

Директор Болнице за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница" Козарска Дубица Драган Брдар каже да 90 одсто пацијената у овој здравственој установи чине осигураници Фонда, док је листа чекања од 12 до 14 мјесеци.

- Код нас на лијечење долазе пацијенти који имају проблема са остеоваскуларном траумом, коштано-зглобним системом, неуролошким обољењима и мултиплом склерозом. Третмани трају од 14 до 21 дан, док пацијенти са неуролошким обољењима остају и 28 дана, што је ријетко - казао је Брдар.

Осим бања из Републике Српске надалеко су познате и благодети Атомске бање "Горња Трепча" у Чачку, која је јединствена у борби против мултипле склерозе, а помаже и код реуматских болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана