Вртоглав раст цијена станова у Требињу

ГС
Вртоглав раст цијена станова у Требињу

ТРЕБИЊЕ -У овој години у Требињу најављена је изградња десет стамбених објеката са најмање по 50 станова, а повећану градњу прати и раст цијена.

Како је јавио РТРС, цијене у новоградњи веће су за десет до двадесет одсто по квадрату у односу на прошлу годину и приближавају се износу од 3.000 марака (око 1.500 евра).

За домаће становништво то је баснослован износ, али не и за купце из Србије и БиХ, али и оне са адресом у иностранству, преноси Инвеститор.

Горња граница за цијену стана тренутно је око 2.800 КМ (око 1.400 евра) с тим што постоји могућност да квадрат у згради која тек треба да се прави може бити и скупљи.

У Требињу је у току изградња или се завршава око 400 станова, а неретко се станови продају унапред.

Разлози за скупљу цијену станова је повећана потражња, положај Требиња, скупљи грађевински материјал, вијеће радничке плате, почетна плаћања, наводе инвеститори.

"Цијене су високе за локално становништво, и марже су високе за оне који граде, који зарађују на томе, али у односу на окружење и земље са сличним географским положајем, цијене су и даље ниске", каже Мубина ван Вен Исовић, власница агенције за некретнине.

Већина инвеститора није вољна да говоре о овој теми, али тврде да зарада на станоградњи није велика. "Сви што радимо, радимо да нешто зарадимо, да идемо у минус не би радили… Међутим, зарада није толико велика како се мисли", каже инвеститор Миладин Стевић.

Уважавајући чињеницу да станове купују имућнији, последична је промена структуре становништва.

"Град Требиње је туристичко мјесто и долазе имућнији људи који не бораве током цијеле године", наводи Ведран Фуртула, начелник Одјељења за просторно уређење.

Фуртула каже да Град успева да адекватном инфраструктуром прати интензивну изградњу у првој зони. Најављена изградња аеродрома свакако ће утицати на нови раст цијена стамбеног простора.

До ког нивоа, нико се не усуђује да прогнозира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана