Вртић нада за останак породица

Милијана Латиновић
Вртић нада за останак породица

БАЊАЛУКА - Отварање вртића у малим општинама, које већ деценијама немају предшколску установу, улива наду за останак младих који планирају да свију гнијездо на својој родној груди.

Потврђују то у локалним заједницама широм Српске, које ће ускоро, први пут од свог постанка, добити предшколску установу. Једна од 20 општина у Републици која се налази на списку гдје су “бака сервис” и тете чувалице једина опција запосленим родитељима је и Рибник, гдје ће ускоро почети са радом вртић капацитета до 70 малишана.

Вршилац дужности директора Предшколске установе “Србија” у Рибнику Зорица Стојановић рекла је за “Глас Српске” да је установа регистрована прије петнаестак дана, те да ће ускоро бити покренуте конкурсне процедуре.

- За почетак у вртићу ће боравити 40 дјевојчица и дјечака, распоређених у двије групе. Ово је први пут да Рибник добија вртић. Сигурно би било корисно да је установа основана и раније, док смо имали више становника. Вјерујем да ће значити много за опстанак на овим просторима - казала је Стојановићева, нагласивши да простора има и за проширење капацитета.

Са почетком идуће школске године требало би да крене са радом и вртић у Петрову, гдје још од 2013. године постоји иницијатива за оснивање вртића.

Први човјек општине Озрен Петковић рекао је да захваљујући донацији кабинета предсједнице РС Жељке Цвијановић од 150.000 марака, те новцу који је обезбијеђен од појединих иностраних организација и домаћих установа граде вртић који ће функционисати у склопу добојске Предшколске установе “Мајка Југовића” како би смањили издатке.

- Надам се да ћемо до јесени све завршити и да ће наши малишани већ у септембру кренути у вртић. Према анкети коју смо спровели лани, 43 дјеце узраста од годину до шест заинтересовано је за боравак у вртићу - рекао је Петковић. Нагласио је да је одлазак младих из ове општине упалио аларм, те да се из тог разлога и кренуло у изградњу вртића.

Говорећи о томе да иницијатива постоји већ годинама, Петковић каже да су им планове раније помрсиле поплаве, а потом и смањење локалног буџета.

Први пут након двије и по деценије вртић ће добити и Хан Пијесак, гдје је у понедјељак потписан уговор са изабраним извођачем радова.

- Очекујемо да ће изградња почети средином идуће седмице, а рок за завршетак радова је 30 дана. Уколико све буде текло по плану, вјерујем да ће вртић капацитета 50 малишана већ на љето почети са радом - казала је вршилац дужности начелника општинског Одјељења за управљање, развој, привреду, финансије и друштвене дјелатности Славица Ашоња.

Према подацима Републичког завода за статистику, предшколску установу немају Вукосавље, Доњи Жабар, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Трново, Језеро, Калиновик, Крупа на Уни, Купрес РС, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Пелагићево, Петровац, Петрово, Рибник, Рудо, Станари и Хан Пијесак.

Број дјеце

Према подацима Републичког завода за статистику, у Српској у 2020/2021. години у 109 предшколских установа укупно борави 11.247 малишана. Већина дјеце, 8.708 су узраста од три до шест година. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана