Вртић "Мајка Храброст" у Дрвару на ивици опстанка: Мјесто живи док одзвања дјечја граја

Данијела Бајић
Вртић "Мајка Храброст" у Дрвару на ивици опстанка: Мјесто живи док одзвања дјечја граја

ДРВАР - Вртић "Мајка Храброст" у Дрвару, који је прије шест година у своје окриље примио 40 малишана, данас, када у њему прве кораке, ријечи и пјесмице савладава готово дупло више дјеце, на ивици је опстанка, јер у општинској каси нема довољно новца за плате васпитача, док му помоћ од кантоналне власти, будући да су дјечаци и дјевојчице махом Срби, стиже на кашичицу.

Ова предшколска установа, која име носи по Дрварчанки Јелени Трикић која је жртвујући свој живот спасла живот свог дјетета, са радом је почела у јуну 2018. године. Одлуку о оснивању ове установе донијело је тадашње општинско руководство, а средства за реконструкцију објекта у којем је вртић смјештен обезбиједио је Кабинет предсједника Републике Српске, на чијем је челу и тада био Милорад Додик.

За вршиоца дужности директора вртића "Мајка Храброст" Јовану Родић ово није само установа него много више. То је, каже она, фабрика смијеха и радости који обогаћују све оне који кроз вртић прођу. Она је истакла да заједно настоје да малишани ни у једном моменту не осјете проблеме са којима се већ неко вријеме тете и остали запослени у вртићу суочавају.

- Наша предшколска установа се финансира из општинске касе, која је ионако празна, због чега се често дешава да нам плате касне и по три до четири мјесеца. Ситуација је сада иоле повољна, јер кад сам дошла на мјесто директора, плате су касниле и по шест мјесеци - казала је Родићева.

Додала је да се крајем августа о малишанима бринуло седам тета, док сад бригу о њима воде четири васпитачице, јер су три дале отказ. Радници често изражавају незадовољство због кашњења плата, што је, тврди, и разумљиво.

- Тренутно нам недостају најмање два васпитача, које је готово немогуће наћи. Уклапамо се у међусмјене, некад и ја ускачем у помоћ тетама. Једноставно, довијамо се како знамо и умијемо - прича Родићева.

Најважније је, наставља Родићева, да то дјеца не трпе, јер храна, комуналије и остали трошкови се намирују од уплата родитеља које на мјесечном нивоу износе од 75 до 150 КМ, зависно од тога колико дијете борави у току дана.  

- Малишани, упркос проблемима, сваки дан имају свјеже кувану храну, те опрано и чисто - истакла је она.

Додала је да се сад сви уздају у помоћ Републике Српске, чије је руководство обећало да ће уплатити 60.000 марака на име плата које касне. Од Владе Ливањског кантона на годишњем нивоу добију свега, како каже, 5.000 марака, што ни близу не може покрити њихове трошкове.

- Иначе, до сада ниједно дијете нисмо вратили из вртића, међутим, сад смо силом прилика морали да зауставимо упис, јер су све три групе пуне, а за проширење немамо довољно особља - казала је Родићева.

Тета Јована Срдић, која је у овој установи готово од самог почетка, каже да је посао васпитача предшколске дјеце једна од најхуманијих и најљепших професија која постоји од када постоји човјечанство.

- Бити васпитач дјеце предшколског узраста значи вољети живот, дивити се свакодневном развоју, бити окружен дјецом која траже љубав и узвраћају љубав. Прво радно искуство стекла сам управо у овом вртићу, гдје је на почетку све било мање-више дивно. Општина је живнула када је вртић прорадио. Међутим, како су дани одмицали, брига о овој установи је бачена у други план. Установа је запостављена. Тете које су напустиле ову установу, односно већина њих, урадиле су то јер су, прије свега, биле незадовољне - казала је тета Јована, која је "заледила" свој статус у овој установи и привремено је у Ливну.

Додала је да многе предшколске установе из околних мјеста могу да позавиде дрварском вртићу, који је доста добар.

Према ријечима делегата из реда Срба у Дому народа Парламента ФБиХ Горана Броћете, за вријеме чијег начелничког мандата је овај вртић раширио своја крила, ово је један од најзначајнијих пројеката у Дрвару, на који је посебно поносан.

 - Прије седам година смо мислили да је отварање вртића у Дрвару немогућа мисија. Међутим, уз помоћ предсједника Републике Српске и подршку Амбасаде Бугарске у БиХ након сагледавања стања у девастираној згради, односно објекту претходног вртића, ушли смо у тај пројекат. Вртић смо тада успјели у потпуности опремити за педесетак малишана - казао је Броћета.

Додао је да је тај вртић данас респектабилна установа, која има више од 70 малишана.

- Неколико година након отварања његово функционисање је доведено у питање због немогућности општине Дрвар да финансира све установе и предузећа чији је оснивач - казао је Броћета.

Он је изразио наду да ће Република Српска и Србија помоћи у даљем функционисању овог вртића, односно да неће дозволити да се угаси једна од најбитнијих установа у Дрвару.

- Вјерујем да ћемо заједничким снагама изнаћи средства и могућности да се функционисање вртића настави, односно да нема никаквих проблема у даљем раду. Жеља свих нас је да та установа расте и развија се онако како то педагошке норме захтијевају. Искрено се надам да ће и остале релевантне институције широм ФБиХ и Владе Кантона десет изнаћи могућност да колико-толико помогну нашем вртићу како би се отплатила сва дуговања када је ријеч о личном дохотку запослених, али и остале обавезе према добављачима - поручио је Броћета не кријући свој оптимизам.

Родитељи

Милена Савић, мајка двоје дјеце од којих једно тренутно похађа вртић "Мајка Храброст", каже да предшколска едукација много значи малишанима.

- Тете су одличне. Веома се труде да нашу дјецу науче све што треба да знају прије школе. Мислим да нема особе која би остала равнодушна на затварање овог вртића, који је управо наш највећи успјех до сада у Дрвару - казала је Савићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана