Врсни сир и кајмак настају у Палачковцима

Б. Р.
Врсни сир и кајмак настају у Палачковцима

Прњавор - На породичном имању Далибора Миланковића у Палачковцима надомак Прњавора отворен је погон за производњу домаћег сира и кајмака.

Идеја о овој врсти производње заживјела је још 2010. године, а пет година касније почела је да ниче "Сирана Миланковић". Овај вриједни домаћин је у изградњу објекта и набавку опреме уложио 200.000 марака.

- Из нашег села користимо млијеко, које је провјереног квалитета. Жеља ми је да пласирамо домаће, здраве производе. До сада смо увели пет производа, по двије врсте сира и кајмака те сирне намазе. Квалитетно смо покривени искусним технолозима и опремом, па се пробна производња одвија према нашим очекивањима - каже Миланковић.

Међу ангажованим стручњацима је и Драган Саватић који је годинама радио сличне послове у "Љубљанској мљекари".

- Производни критеријуми су изузетно строги, што је и неопходно за овакву врсту производње. Хигијена, као и млијеко за прераду, морају бити на врхунском нивоу. Задовољни смо првим резултатима и интересовањем купаца - истиче Саватић.

Покретање сиране највише је обрадовало домаће фармере који се надају да ће овај погон допринијети развоју села. Мјештанка Милка Винчић такође је члан овог, за сада, бројчано малог колектива. Добра пословна остварења пожелио им је недавно и ресорни министар Стево Мирјанић приликом посјете најмлађем привредном колективу на подручју прњаворске општине.                                                                                        

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана