Вријеме задаје главобољу воћарима

Данијела Бајић
Вријеме задаје главобољу воћарима

ГРАДИШКА - Неуобичајено високе температуре ваздуха за ово доба године могу нанијети велику штету воћарима у Лијевчу пољу и Поткозарју који једини спас виде у благом захлађењу.

Према ријечима предсједника Удружења воћара Републике Српске Драгоје Дојчиновића, благо захлађење би зауставило вегетацију која је већ почела усљед високих температура.

Тренутни временски услови једино, како каже, наруку иду пољопривредницима за прољетну припрему, као што је орезивање воћњака. 

- Вегетација није мировала цијелу зиму. Цвјетни пупови код неких воћки почели су да се отварају, што је прерано - рекао је Дојчиновић и додао да на временске услове, нажалост, не могу да утичу.

Довољно је, каже, само пет хладнијих ноћи да би била заустављена вегетација на неких петнаестак дана, односно до половине марта, када је вријеме за почетак овог процеса.

- Температуре до минус шест степени не би могле нашкодити воћу. Водећим сортама попут јабуке, крушке, шљиве, трешње и других које наши воћари узгајају добро би дошао пад живе у термометру - казао је Дојчиновић.

Додао је да би, имајући у виду временску прогнозу, воћари у почетној фази цвјетања требало да покрену своје системе за наводњавање и прољетну прихрану како би оплодња била што боља.

Благо захлађење добро би дошло и воћњаку Душана Ковачевића из села Турјак код Градишке који брескве производи 25 година.

- Тренутно третманима и кречом покушавам колико-толико да заштитим воће. Овако високе температуре за ово доба године нису баш најбоље за брескве, мада би и велики минус могао да буде погубан за воћке, али надам се да до тога неће доћи - истакао је Ковачевић.

Воћар из Козарске Дубице Бране Кос, који под засадима кајсије, брескве, јабуке, крушке и трешње има око седам хектара, каже да је због високе температуре ваздуха за ово доба године глава већ почела да га боли.

- Кајсије и брескве су већ почеле да вегетирају. Због тога би захлађење од неколико дана добродошло, јер оно мало кише и снијега што је неки дан протутњало бањалучком регијом ми у Козарској Дубици ни осјетили нисмо - казао је Кос.

Додао је да воће, колико је то могуће, спасавају заштитним средствима и кречом, те да су све прогнозе неизвјесне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана