Врхунски квалитет домаћег дувана

Д. Стоканић, Љ. Алексић
Врхунски квалитет домаћег дувана

Бањалука - Захваљујући повољним временским приликама берба дувана у РС почела је нешто раније него иначе, а произвођачи истичу да је квалитет овогодишњег рода одличан, иако су приноси нешто мањи.

Најзадовољнији су произвођачи на подручју Семберије, који кажу да је ово једна од најбољих година коју памте, јер је за дуван био добар распоред падавина и довољно сунчаних дана, што је изузетно важно за његов квалитет.

Драган Јовић из Чађавице Средње, од којег овај производ откупљује бијељинско предузеће "Дуван", каже да се берба приводи крају и да је, с обзиром на ситуацију, задовољан приносом.

- Временске прилике ове године биле су идеалне за производњу дувана, док ми је лани град све уништио. Ове године очекујем да добијем 1,5 тона по хектару - рекао је Јовић, додајући да је засијао шест хектара дувана.

Цијена ће, како каже Јовић, с обзиром на то да је квалитет дувана ове године бољи него лани, бити нешто изнад просјека, односно 3,5 КМ по килограму.

Руководилац производње бијељинског предузећа "Дуван", које се, између осталог, бави и откупом и прерадом, Чедо Готовчевић каже да је ова фирма до сада откупила 260, док је план за ову годину 380 тона.

- Квалитет дувана је доста добар, а откуп је у Семберији почео 10. августа - рекао је Готовчевић, додавши да је сав прерађени дуван лани купила бугарска фирма која је купила и бањалучку Фабрику дувана.

Квалитетом и приносом нешто мање су задовољни посавски произвођачи, јер њима временске прилике и нису ишле наруку.

Власник предузећа "Дуван" из Доњег Жабара, које се бави производњом дувана, Марко Митровић каже да је овогодишњи принос мањи за 20 одсто него лањски.

Према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, производња дувана за првих шест мјесеци је повећана за 54,8 одсто у односу на исти период 2015.

- До краја 2016. године у области производње дувана очекује се раст производње за око 70 одсто - поручили су у Министарству.

У Министарству истичу да је ове године дуван засијан на 900 хектара, уз просјечан принос од једне тоне по хектару.

- Ако се узме да је просјечна цијена по тони 3.500 КМ, вриједност производње дувана у овој години процјењује се на 3.150.000 КМ - рекли су у Министарству.

Потребе

Из Министарства пољопривреде наводе да производња дувана у РС ни приближно не може задовољити потребе становника, посебно због тога што у Српској постоји само једна фабрика дувана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана