Врх Aрмије РБиХ знао за логор

Ратомир Мијановић
Врх Aрмије РБиХ знао за логор

ТРЕБИЊЕ - За вријеме тамновања у Челебићима видио сам да су у логор долазили и Сефер Халиловић и Aлија Изетбеговић и Јово Дивјак па је немогуће да врх Aрмије РБиХ није знао за овај казамат.

Ово је "Глас Српске" изјавио Младен Вукало један од затвореника који је најдуже боравио у логору Челебићи - 100 дана.

- Они су требали да преузму наводну хуманитарну помоћ за становништво али није се радило о хуманитарној помоћи него о наоружању за Aрмију РБиХ а све под покровитељством Међународног Црвеног крижа и Црвеног полумјесеца - каже Вукало.

Прича да је за стотину дана у логору прошао прави пакао као и остали заточени Срби.

- По доласку су ме одмах ударали кундацима и цијевима пушака. Исте ноћи, у један час, на врата је покуцао Хазим Делић. Каже: "Младен Вукало да изађе". Знао сам га од прије рата. Каже: "Што си псовао џамију". Није ми падало на памет ни да говорим, а камоли да псујем. A он онако бијесан рече: "сад ћу вас свих четрдесет стријељати. Психички су нас мучили. Везали нам руке и гонили нас да пузимо. Послије тога даскама су нас ударали по табанима, леђима, глави... - наглашава Вукало.

Додаје да по четири дана нису добијали ни воду ни храну.

- Тукли су нас све одреда и ујутро бисмо осванули модри, црни, изубијани. Тукли су нас у Хангару у Челебићима. Док сам ја био у логору убијено је 16 Срба - истиче Вукало.

У Удружењу логораша регије источне Херцеговине коначно су задовољни одлуком Тужилаштва БиХ о спровођењу истраге против више од 10 особа због почињених ратних злочина над Србима на подручју Коњица.

- Страхујемо једино да они најодговорнији за Челебиће из војних и политичких структура из Сарајева које су учествовале у стварању, формирању и раду логора за Србе на простору БиХ неће бити процесуирани. A морали би - каже предсједник Удружења логораша регије Херцеговине и предсједник Управног одбора Савеза логораша РС, Вукан Ковач.

Истиче да шведско и норвешко тужилаштво више води рачуна о злочинима над Србима на простору БиХ па чак и бивше Југославије, него што то чини домаће правосуђе.

- Како другачије тумачити чињеницу да су ове земље пронашле одговорне за злочине логорима Мусала, Челебић, Дретељ и осталим и донијели правоснажне пресуде за злочине који су почињени а злочинци живе у овим земљама. У БиХ у којој се све ово догађало није далеко одмакла од почетка иако је прошло скоро 20 година од почињених злочина - додао је Ковач.

Наглашава да је Удружење од преживјелих логораша са простора Коњица сакупило податке и потом направило списак 93 имена потенцијалних ратних злочинаца који су били одговорни за злочине над Србима Брадине, у логору Челебићи и на простору Коњица.

- Надамо се да је правда коначно постала достижна, да ће Халиловић, Дивјак, Aлагић и сви остали руководиоци добити заслужене казне - каже Ковач.

Размјена

Вукан Ковач се са правом пита, како је могуће да власти тадашње БиХ наводно нису знале за постојање логора.

- То је лаж јер је званично Сарајево организовало размјене заробљеника српске националисти из свих логора на државном нивоу - казао је Ковач.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана