Временска прогноза у четири општине доступна на клик

Д. Ј.
Временска прогноза у четири општине доступна на клик

СРБАЦ - Пољопривредни произвођачи из Српца, Брода, Приједора и Требиња добиће квалитетније услове за управљањем пољопривредним земљиштем захваљујући постављању 18 нових метео-станица које ће омогућити додатне податке о микроклиматским условима и предвиђању временских прилика с прецизношћу од 90 одсто.

Нове метео-станице с којима ће располагати Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, биће интегрисане у јединствену “AgroLife” платформу за дигитално управљање пољопривредним земљиштем коју користе ове четири локалне заједнице, као прве у РС. Ријеч је о регионалном пројекту “develoPPP.de” кога спроводе компанија “TeleGroup” и “GIZ ORF” у име њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој Њемачке (BMZ), Привредна комора Републике Српске и Регионална мрежа за повољно пословно окружење (BFC SEE).

Прве четири метео-станице јуче су постављене у Српцу, четири ће данас у Броду, док ће Приједор и Требиње до краја мјесеца добити по пет станица.

Почетак реализације ове инвестиције, чија вриједност износи 248.000 КМ, јуче је у Српцу озваничио предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић који је потписао споразум о инсталирању метео-станица с начелником општине Млађаном Драгосављевићем. 

Оливера Радић руководилац Центра за управљање пројектима и анализе у Привредној комори РС каже да захваљујући платформи “АгроЛифе” локална самоуправа располаже подацима о свим закупцима, односно плодореду, укупној сјетвеној структури, приносима и опреми која је кориштена у процесу производње.

- С друге стране, пољопривредници имају све информације које су им потребне за успјешну сјетву и остварење одговарајућег приноса, попут праћења раста узгоја, временске прогнозе, евиденцију свих трошкова који су настали у току производње и слично - рекла је Радићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана