“Врела Сане”покрећу туристички процват

Милијана Латиновић
“Врела Сане”покрећу туристички процват

МРКОЊИЋ ГРАД - Врела Сане су јединствен хидролошки бисер, који ће се након што је проглашен парком природе сигурно наћи на мапи посјетилаца из цијелога свијета, а тиме ће општине Мркоњић Град и Рибник доживјети туристички процват.

Истичу то саговорници “Гласа Српске” поносни на чињеницу да је природну љепоту њиховог краја, којом се вијековима диче, препознала и Влада Српске, те донијела одлуку о проглашењу споменика природе “Врела Сане”, којом се заштићеним подручјима постала три карстна врела ријеке Сане, доњи ток ријеке Коране и пећина Мрачај. Овај споменик природе простире се на подручју Мркоњић Града и Рибника, на укупној површини од 320,69 хектара.

- Основне вриједности споменика природе “Врела Сане” су изузетне хидролошке, хидрогеолошке, геоморфолошке и пејзажне карактеристике - наведено је у одлуци Владе.

Предсједник организације “Греен Њаџс” Боро Марић, која је оронулу школу у Пецкој код Мркоњић Града, стару девет деценија, обновила и претворила у јединствен Центар за посјетиоце, истиче да су заштићена мјеста генератор развоја краја у ком се налазе.

- “Врела Сане” карактерише то што се на једном мјесту налазе баш сва три основна типа извора, еставела Мрачај, која је хидролошки феномен, те се у прољеће понаша као извор, а у току љета као понорница. Ту је и кањон Коране, који се улијева у извор Сане - рекао је Марић.

Нагласио је да је све скупа један велики хидролошки бисер.

- Посјетилаца је било и раније, а сада их очекујемо још више и због тога радимо на развоју инфраструктуре јер нам је циљ да се сачува природа и извори у складу са одлуком Владе. Не желимо да дође до девастације тог подручја због прекомјерних долазака. Јасно ће бити означене стазе куда се може ходати, означена мјеста за ложење ватре, игралишта за дјецу, сигурносне сајле, ограде и све оно што је неопходно на једном таквом мјесту - истакао је Марић.

Велика су очекивања и руководства двије општине на чијој се територији споменик природе простире. Начелник Мркоњић Града Драган Вођевић рекао је да се на ово дуго чекало и да је ово вјетар у леђа развоју локалног туризма.

- Већ на идућој сједници Скупштине општине усвојићемо одлуку о формирању туристичке организације коју до сада нисмо имали. Већ имамо разрађен систем са Центром за посјетиоце Пецка, тако да очекујемо и већи број посјетилаца - казао је Вођевић.

Одлуку Владе поздравио је и начелник Рибника Небојша Караћ, нагласивши да ће ово бити темељ на којем ће градити туристичку понуду.

- И до сада смо имали велики број долазака због ријеке Рибник и флај фишинга, а дијелом и због Сане. Надамо се да ћемо убудуће са Мркоњић Градом на изворима Сане градити туристичку понуду наше двије општине – поручио је Караћ.

Кањон призрен град

Коалиција за Сану поздравила је одлуку о проглашењу врела ове ријеке за споменик природе и позвала да под заштиту буде стављен и кањон Призрен град на основу иницијативе еколошких активиста из 2019.
- Сматрамо да је проглашење Споменика природе “Врела Сане” резултат свега што смо кроз године кампања покушавали да постигнемо, а то је да очувамо, сачувамо и заштитимо нашу ријеку Сану - саопштено је из Коалиције за Сану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана