Врбашка пријети њивама и кућама у Горњим Подградацима код Градишке

Милан Вујић
Врбашка пријети њивама и кућама у Горњим Подградацима код Градишке

Градишка - Ријека Врбашка не да мира мјештанима Доњих Подградаца код Градишке који муку муче са плављењем ораница, воћњака, али и кућа.

Тек што санирају посљедице поплава, ријека се опет излије па им уништи пољопривредне површине и све оно што су урадили. Кажу да је од прошле године ситуација неиздржива, јер су бујице проузроковале клизишта па је Врбашка своје корито почела да усијеца у засијана поља, стамбене објекте и путну инфраструктуру.

Најкритичније је на парцели Миленка Јанковића, гдје се створила огромна јама која је прогутала пет дунума ораница, а која се из године у годину проширује.

Према његовим ријечима, ријека не заобилази његово имање још од 2013. године. Додаје да је тражио помоћ, али, како каже, општинска комисија само излази на терен и пише записнике, а ништа не рјешава.

- Прво су ми уништена два дунума земље, гдје је настала велика јама, коју је више немогуће обрађивати. Још гора ситуација ми се десила и ове године у октобру послије обилних падавина, па је бујица однијела пет дунума ораница - прича Јанковић. Наводи да, у којим год институцијама да је затражио помоћ, могао је само да чује изговор да нису надлежни за рјешавање овог проблема.

- Врбашка мијења ток, ствара клизишта која представљају опасност да угрозе и куће - истакао је Јанковић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Доњи Подградци Михајло Малешевић наглашава да су осим ораница угрожене куће и путеви на неколико локација. И он истиче да општинска комисија само дође да направи записник, слика  штету и да се на томе заврши њихов посао.

- Прво треба утврдити чија је надлежност одржавање корита ријеке и шта се може урадити, јер је сваке године све већа штета. Клизишта проузрокована бујицом пријете кућама и путној инфраструктури која тоне. Људи страхују за своје животе - нагласио је Малешевић.

Он је навео да је и прије ријека Врбашка мијењала ток, али су тада предузимане одређене мјере и то се смањивало.

- Сада је због велике сјече шуме дошло до поремећаја тока, ријека долази другачијим интензитетом него раније и за сат направи хаос. Нешто се мора рјешавати јер ми овако више не можемо живјети - поручио је Малешевић.

Начелник Одјељења за урбанизам, грађење, комуналне и стамбене послове општине Градишка Слободан Видовић је рекао да је упознат са проблемом у овој мјесној заједници те да је републички водни инспектор излазио на терен и сачинио записник који је прослијеђен "Водама Српске".

- Ријечна корита нису у надлежности општине, али смо спремни да помогнемо у санацији уколико "Воде Српске" обезбиједе новац - истакао је Видовић.

Према његовим ријечима, промјени тока Врбашке највише су допринијели људи који су нелегално сјекли шуму, те постављање "дивљих" брана које се праве љети, а које касније проузрокују штету. Видовић се нада да би у наредном периоду Оружане снаге БиХ уз сарадњу са општином могле да наставе инвестирање у уређење водотокова, проширење корита, подизање насипа и изградњу мостова.

Оружане снаге БиХ

Слободан Видовић је подсјетио да је у сарадњи са Оружаним снагама БиХ саниран мост у Машићима на каналу Љевчаница који је оштећен у поплавама. Према његовим ријечима, вриједност ових радова износила је око 30.000 КМ, док је за мост на ријеци Лубини у Турјаку, који је рађен у сарадњи са УНДП-ом, издвојено око 84.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана