Враћен приједлог стратегије за прихват и интеграцију држављана БиХ

Срна
Враћен приједлог стратегије за прихват и интеграцију држављана БиХ

САРАЈЕВО- Заједничка комисија за људска права вратила је Савјету министара на разматрање и одлучивање Приједлог стратегије за прихват и интеграцију држављана БиХ по основу Споразума о реадмисији и Акционог плана за период од 2020. до 2023. године, јер сматра да не постоји правни основ да то разматра ова комисија.

 Комисија је закључила да колегијумима оба дома Парламентарне скупштине БиХ предложи да разматрање овог документа, чији је предлагач Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара, скине с дневног реда сједница домова.

Члан Комисије Душанка Мајкић рекла је током расправе да је у изради ове стратегије учествовао велики број људи, а да их је врло мало из Републике Српске.

“Постоји опрез према овом документу јер је у његовој изради учествовао само један члан из Републике Српске, а из Федерације БиХ (ФБиХ) четири”, рекла је она и додала да су учествовали и представници невладиних организација из ФБиХ, а из Српске нису.

Она је истакла да сарадња са дијаспором нема везе са овим документом и да ова стратегија није ишла путем којим је требала ићи.

Предсједавајући Комисије Лазар Продановић рекао је да у овој стратегији има доста нелогичности и да није логично мијешање Анекса седам Дејтонског споразума и реадмисије.

Члан Комисије Марина Пендеш навела је да се из документа не види о ком броју лица је ријеч и из којих држава долазе.

Комисија је усвојила извјештај о раду Независне комисије за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштивање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере које је изрекао у кривичном поступку Суд БиХ, страни судови за дјела предвиђена Кривичним законом БиХ или међународним уговором чији је потписник БиХ или други суд у складу са законом БиХ, чији је предлагач Независна комисија.

Извјештај је усвојен с препоруком Независне комисије, према којој је потребно да Министарство правде у Савјету министара, федерално Министарство правде и Министарство правде Републике Српске раде на усаглашавању закона о извршењу кривичних санкција, те других подзаконских аката с циљем стварања претпоставки да сви осуђеници издржавају казну под истим условима и с једнаким правима.

Ријеч је о кориштењу ванзаводских погодности, број слободних дана за вјерске празнике, број дана за годишњи одмор и друго, на шта је Независна комисија указивала и у ранијим извјештајима.

Мајкићева је рекла да због пандемије није било могуће посјетити заводе за издржавање казни, нити разговорати са затвореницима и притвореницима.

Члан Комисије Златко Милетић је рекао да је забрињавајуће како лице које је осуђено на високу казну због убиства издржава казну на Игману, излази из затвора и држи угоститељски објекат.

“Да ли ми уопште знамо колико има лица која су пресуђена, а не издржавају казне, колико је повратника, а колико оних који су неурачунљиви. У већини затвора је једна трећина лица која држе недозвољена средства, дрогу, мобилне телефоне”, навео је Милетић.

Због одсуства предлагача, с дневног реда сједнице Комисије скинута је иницијатива посланика Клуба СДА у Представничком дому парламента БиХ којом се тражи од министра за људска права и избјеглице БиХ Милоша Лучића да разријеши дужности шефа кабинета министра за људска права и избјеглице Млађена Божовића и извијести Представнички дом о предузетим мјерама у року од 15 дана од дана усвајања ове иницијативе.

Усвојена је информација о актима којима се регулише рад Савјета националних мањина БиХ, уз закључак да ће Заједничка комисија за људска права у вези с овим актима организовати састанак са новим сазивом Савјета националних мањина БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана