Вожња на плин за дужи вијек мотора

Жељка Кокот
Вожња на плин за дужи вијек мотора

Бањалука - Вожња на плин, осим економичности, доноси и многе предности за мотор аутомобила, а једна од најважнијих је да продужава његов вијек.

У фирми "Гас систем" из Бањалуке истичу да то потврђују анализе које су добиле упориште и у њиховом дугогодишњем искуству са уградњом и сервисирањем плинског система у аутомобилима.

- Плин не само да није штетан за мотор већ ће продужити његов вијек за 30 до 50 одсто, уље ће трајати 50 одсто, а свјећице 100 одсто дуже - каже директор и власник "Гас система" Даниел Кресојевић.

Ауто-плински уређај у аутомобилима, истиче Кресојевић, захтијева минимално одржавање.

- Плински филтер је потребно очистити на 10.000, замијенити на 20.000, док би сервисирање испаривача требало да буде обављено на сваких 60.000 пређених километара - каже Кресојевић.

Према његовим ријечима, квалитетно и професионално уграђен плински систем гарантује већу безбједност у саобраћају јер је плин 43 пута мање запаљив од бензина.

- Тврдње о опасности вожње на плин су стереотипи, јер пракса и наука показују сасвим другачију слику. Услов за безбједност у вожњи на плин представљају оригинални уређаји, мултивентил на боци, те цријева и цијеви које морају бити бакарне и намјенске за плинску инсталацију - појашњава Кресојевић наводећи да поједини мајстори у аутомобиле уграђују цијеви од клима-уређаја за домаћинство, што може бити изузетно опасно.

Он наглашава да је на основу деветогодишњег искуства у раду на уградњи и сервисирању плинске опреме потпуно увјерен да је овај систем много безбједнији од бензинског.

- Све цијеви професионално уграђеног и оригиналног уређаја имају вентил за лом, а плински резервоар се прави од челичног лима дебљине четири милиметра, за разлику од бензинског чија је дебљина 0,5 милиметара - каже Кресојевић.

Боца која се користи као резервоар за плин, додаје Кресојевић, задовољава строге норме.

- Она се испитује на притиску од минимално 30 бара, док је притисак у боци између пет и осам бара. Боца се стеже каишевима 30 пута два милиметра или вијцима од 12 милиметара - каже Кресојевић.

Према његовим ријечима, плинска боца не представља опасност чак ни приликом судара.

- Мултивентил који се монтира на боцу ради регулације точења и дозирања испуштања плина према мотору препознаје ударац и неконтролисано цурење плина приликом судара и одмах затвара сигурносни вентил - објашњава Кресојевић.

Произвођачи опреме

У фирми "Гас систем" истичу да уграђују опрему најквалитетнијег произвођача и лидера у свијету у тој области - италијанске фирме БРЦ. Она је 1997. године прва развила систем познат као директно плинско убризгавање (секвент), који су годинама касније примијенили остали произвођачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана