Возачи, опрез, код Приједора три нове камере

nezavisne.com
Возачи, опрез, код Приједора три нове камере

Приједор - На подручју Приједора у наредном периоду биће стављени у функцију радари на три локације које су установљене као критичне, те ће вребати несавјесне возаче и на њих дјеловати превентивно да поштују брзине кретања на овим дионицама како би био смањен број саобраћајних незгода.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, каже да су радари постављени на три локације, а једна од њих је на магистралном путу М15 у мјесту Тукови, гдје се укрштају улице Војводе Степе Степановића и Сарајевска.

“Друга локација је Чиркин Поље, магистрални пут М4 Приједор - Бањалука, гдје се укрштају Омладински пут и Улица 25. маја. Трећа локација је на магистралном путу М4 у мјесту Брезичани”, каже Радовић.

Он је појаснио да су радари купљени из средстава од осигурања, односно по основу Закона о обавезном осигурању по којем су осигуравајућа друштва била обавезна да одвајају један одсто, те да би у наредном периоду они требало да буду стављени у функцију.

“Цијена овог радарског система са једним радаром и три кућишта је 241.020 КМ”, рекао је Радовић.

Појаснио је да се ради о радарском уређају који ће мијењати локацију и који ће се пребацивати из једног у друго кућиште, али да возачи у том тренутку неће знати у ком се кућишту налази радар.

“Њиме постоји контрола брзине у оба смјера, истовремено може да прати брзине до 32 возила, мјери брзине у распону од пет до 300 километара на сат, мјери брзину у дневним и ноћним условима, по магли. Има и могућност снимања проласка возила кроз црвено свјетло на семафору, наравно ако на тој локацији постоји семафор”, рекао је Радовић.

Он је рекао да су локације на којим су постављени радари препознате од града Приједора и Савјета за безбједност овог града, који су заједно са “Путевима РС” утврдили локације њиховог постављања како би се смањио ризик од настанка саобраћајних несрећа.

У МУП-у РС су нам рекли да још нису преузели радарске системе од Агенције за безбједност саобраћаја РС.

У зависности од процедуре, како каже Радовић, радари ће бити пуштени у функцију, те је појаснио да се очекује и пробни рад, након чега се иде према Влади РС, која треба донијети одлуку да овај радарски систем пређе са Агенције за безбједност саобраћаја на МУП РС. Додао је да засад није планирано постављање нових стационираних радарских система на другим локацијама у РС.

Приједорчани сматрају да је постављање радара на овим критичним локацијама значајан корак ка унапређењу безбједности, те Приједорчанин Горан Д. каже да је било само питање времена када ће они бити постављени и у граду на Сани.

“Вјерујем да ће ови радари засигурно смањити брзину на тим локацијама, јер се баш на тим мјестима, посебно у Чиркин Пољу, код 'Вилака', често догађају саобраћајне незгоде, а радари ће сигурно дјеловати на возаче да више обраћају пажњу на брзину”, рекао је овај Приједорчанин.  

Локације радара

- Магистрални пут М15 у мјесту Тукови, гдје се укрштају улице Војводе Степе Степановића и Сарајевска

- Чиркин Поље, магистрални пут М4 Приједор - Бањалука, гдје се укрштају Омладински пут и Улица 25. маја

- Магистрални пут М4 у мјесту Брезичани

Могућности радара

- Мјери брзину возила у оба смјера

- Истовремено може да прати брзине до 32 возила

- Мјери брзине у распону од пет до 300 километара на сат

- Евидентира брзину у дневним и ноћним условима и по магли

- Има могућност снимања проласка возила кроз црвено свјетло на семафору, ако је на тој локацији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана