Волонтерке за три године прикупиле више од 90.000 КМ за лијечење дјеце

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР - Волонтерке из Приједора за три године постојања прикупиле су и донирале више од 90.000 КМ у 65 хуманитарних акција за помоћ у лијечењу дјеце.

Окупљене у групу "Лицитације Приједор" на "Фејсбуку", Бранка Стјепановић, запослена у Фонду здравственог осигурања, Драгана Врабичић у Савезу синдиката Републике Српске, Мира Кондић у трговачком ланцу, Драгана Ђуричић у угоститељству и Јелена Кондић, тренутно незапослена, раде тихо, скромно и сложно.

Стјепановићева је рекла Срни да су у реализованих 65 акција урачуната три базара, када су се прикупљене донације продавале на уличним штандовима, те додала да је за неколико корисника урађено више од једне акције.

Она је појаснила да дјецу, за коју скупљају помоћ, бирају путем сличне групе волонтерки из Бањалуке, а која има структурисан систем провјере документације свакога ко се обрати за помоћ, укључујући и информације о томе да ли лијечење покривају јавни фондови.

"Тако смо и ми сигурни да помоћ иде у праве руке. Имали смо до сада дјецу из Републике Српске, Федерације и Србије", додала је Стјепановићева.

Према њеним ријечима, новац некада прикупе брже, некад спорије, има успона и падова и код донатора и купаца, те је недавно дошло до затишја, али се, како каже, увијек појави неки донатор који оживи причу.

"Туристичка агенција Вуковић нас је, да тако кажем, подигла, дарујући ваучере, махом за путовања у вријеме адвента. Кад су видјели да се лицитирају њихови поклон-бонови, онда су давали још. Док год људи доносе и дарују, купују и подржавају, радићемо", нагласила је Стјепановићева.

Мири Кондић синоћ су чланице уручиле захвалницу за хуманост, несебичну подршку и изузетан допринос у прикупљању новца болесној дјеци и младима.

Ђуричићева је за Миру рекла да је много тога дала, те да стално тражи донаторе, доноси, налази и скупља.

Група "Лицитације" из Приједора функционише тако што правна и физичка лица дарују производе, услуге, одјећу, обућу, накит, књиге и друго, а администратори групе формирају најнижу цијену. Чланови групе нуде тај или већи износ.

Први базар организован је у новембру 2020. године, а због ствари преосталих с тог базара родила се идеја да се оне лицитирају путем "Фејсбука", те је та пракса и заживјела.

Група тренутно броји 3.849 чланова, сви заинтересовани из Приједора могу да јој приступе уз одобрење администатора. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана