Волонтери чисте село Пецка

M.Л.
Волонтери чисте село Пецка

МРКОЊИЋ ГРАД – "Нека блиста Пецка чиста" назив је волонтерске акције коју у суботу у селу Пецка организује Еко Хаб Мркоњић Град у циљу да село, те красна природна изворишта и станишта сачувају и спасе од отпада.

Из Еко Хаба којим управља локална организација "Green Ways" наводе да је састанак волонтера заказан у десет часова у Визитор центру Пецка.

- Развој Пецке као нове екотуристичке дестинације је стратешки пројекат општине Мркоњић Град па је у току реализација бројних активности које воде ка одрживом развоју овог села. У селу Пецка извире ријека Сана која ће ове године бити проглашена спомеником природе и заштићеним подручјем. Општина Мркоњић Град је са општинама Шипово  и  Рибник, на основу потписаног Меморандума о разумијевању, кандидовала дестинацију  Мркоњић Град - Рибник - Шипово за награду „Зелена  дестинација“. Ово је прва таква иницијатива у цијелој БиХ – навели су организатори акције и додали да ове године у Пецкој оснажују туристичку инфраструктуру, од нових мостова, одморишта, игралишта и нових смјерова за пењаче на пењалишту Пецка до значјних улагања у повећање смјештајних капацитета.

План је да у суботу са волонтерима и мјештанима прошетају уздуж и попријеко кроз село и покупе отпад са дивљих депонија које су настале усљед непостојања организованог одвоза комуналног отпада из села.

-Комунално предузеће Парк из Мркоњић Града ће након акције чишћења све што скупимо одвести на санитарну депонију, а потом у селу поставити контејнере који ће се празнити два пута мјесечно. Биће кончно ријешен проблем континуираног одвоза комуналног отпада којег до сад није било, а одмах ћемо почети и са његовим разврставањем за рециклажу – истакли су организатори и додали да су оуз подршку донатора за све учеснике обезбиједили рукавице, мајице, кесе за смеће, освјежење и ручак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана