Воде на изворишту Томашичког језера има за хиљаде домаћинстава у осам села

С. Та.
Воде на изворишту Томашичког језера има за хиљаде домаћинстава у осам села

Приједор - У томашичком бунару код Приједора има довољно воде за снабдијевање неколико хиљада домаћинстава у селима Томашица, Буснови, Ракелићи, Саничани, Гомјеница, Расавци, Ништавци и Зецови, показали су прелиминарни резултати истраживања бушотине.

- Требало би да укомпонујемо овај бунар, пумпну станицу и довођење електричне енергије. Потребно је размишљати о томе како доћи до главног пројекта водовода, дистрибутивне мреже и кућних прикључака за сва ова насеља и потрошаче - рекао је директор приједорског “Водовода” Владо Рељић. Досадашње анализе показале су да се из ових бунара може захватити око 10 литара воде у секунди.

- Укупне резерве овог изворишта износе више од 60 литара у секунди, тако да овдје може да се отвори веома озбиљно извориште за снабдијевање водом једног дијела града - рекао је Васо Новаковић из Института за примијењену геологију и водоинжењерство.

Радове на бушотини јуче је обишао и градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, који сматра да је пројекат снабдијевања водом из водоводног система Томашичка језера од великог значаја за град.

- Рађене су почетне анализе, али не у пуном капацитету. Оне говоре да је вода добра за пиће, тако да када завршимо ова истраживања, имаћемо комплетан одговор у вези са изградњом водовода Томашичка језера - истакао је Ђаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана