Вода у билећким мјесним заједницама стиже у још 60 домаћинстава

Данијела Бајић
Вода у билећким мјесним заједницама стиже у још 60 домаћинстава

БИЛЕЋА - Вода би до краја године требало да стигне до више десетина домаћинстава билећких мјесних заједница Плана и Бијела Рудина, чији се мјештани годинама сналазе како знају и умију, плаћају цистерне, скупљају кишницу, а посебна мука је како напојити стоку, посебно љети.

Како би вода што прије стигла до домаћинстава у овим мјесним заједницама, из донаторских средстава Владе Србије одобрено је 250.000 марака. Носилац пројекта “Водоснабдијевање мјесних заједница Плана и Бијела Рудина” је општина Билећа, која би наредних дана требало да распише тендер за избор извођача радова, који ће имати рок од 60 дана да заврши посао.

Према ријечима предсједника Удружења корисника вода из Билеће Ненада Вукоје рекао је да ће вода доћи до шездесета домаћинстава у пет мјеста. Истиче да ће вода доћи до сваке куће, без обзира да ли ту неко живи или не. 

- Годинама радимо на пројекту водоснабдијевања мјесних заједница, а  Плана и Бијела Рудина само су неке у низу које ће добити воду. До сада је на подручју Билеће вода дошла у десет села, а до краја године надам се да ће радови бити окончани и у ове двије мјесне заједнице - казао је Вукоје.

Додао је да би, по завршетку ове инвестиције пројекат водоснабдијевања на подручју Билеће, требало  да буде приведен крају.

- Сва домаћинстава која су воду добила у претходном периоду имају бољи притисак него у граду - казао је Вукоје.

Становник села Трновица, које је од центра Билећа удаљено 12 километара, Бориша Бољановић каже да воду чекају као озебли сунце. 

- Вода пред кућом ће нам много значити, а камоли из чесме. Цијели живот се мучимо и доносимо воду одакле год стигнемо. Вода нас кошта више од било чега, јер и стоку држимо. Стока пије јако много воде, посебно у љетном периоду. Најтеже нам је током љета, јер тада због мањка падавина не можемо довољно ни кишнице прикупити, па морам куповати цистерне воде - казао је Бољановић.

Додао је да  мјесечно издваја и до 500 марака за воду, како за кућне потребе, тако за стоку.

Ништа мање води се не радује ни његов комшија Радомир Пиљаревић. Он каже да сваки дан вуче канте воде да напоји само 11 крава, не рачунајући осталу стоку.

- Снага је почела да нас издаје, колико смо се воде наносали током живота, а и наплаћали. Довољно је рећи да је цистерна воде 65 марака, која нам може бити свега неколико дана. Права мука - испричао је Пиљаревић, који каже да од четворо његових укућана нико нема редовна примања.

Улагања

У општину Билећа у протеклих петнаестак година, по различитим основама, уложено је више од 44,5 милиона марака, док је око 16,5 милиона КМ пласирано кроз кредите Инвестиционо-развојне банке РС. 

У претходне двије године у значајне пројекте на подручју ове општине уложено је 2,1 милион КМ из донаторских средстава Владе Србије, републичког буџета, те средстава клириншког дуга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана