Вода стиже у још стотину србачких домаћинстава

Дејан Јовичић
Вода стиже у још стотину србачких домаћинстава

СРБАЦ - Водоводна мрежа у Српцу дужа је од 450 километара, али још не покрива све дијелове ове општине, због чега је Влада Републике Српске у сарадњи са општином Србац обезбиједила значајне инвестиције како би на градски водовод у наредним мјесецима било прикључено још најмање стотину домаћинстава.

Директор Комуналног предузећа “Водовод” Дражен Стојковић каже да је у завршној фази изградња водоводне мреже у дужини од 1,2 километра у Разбоју Љевчанском, а у плану је и изградња водовода у Илићанима у дужини од око 5,5 километара.

- Радове у Разбоју приводимо крају и намјера нам је да на мрежу прикључимо 32 домаћинства и подручну школу коју похађа 45 ученика, а који су до сада користили воду из бунара и других извора напајања. У Илићанима има више од 60 кућа заинтересованих за воду и пријавићемо се на јавни позив општине за извођење радова чим прикупимо потребну документацију. Уколико будемо изабрани, рок за завршетак радова је шест мјесеци, а цијена прикључка по домаћинству би требало да буде око 1.500 КМ - рекао је Стојковић.

Воду са градског водовода тренутно користи више од 4.500 домаћинстава и велики број привредних субјеката, међу којима је највећи потрошач кланица перади “Перутнина Птуј”, а систем се снабдијева са три изворишта, Пријебљези, Кобаш и Вријеска.

- Ријеч је о мрежи значајних изворишних капацитета која има већи потенцијал него што је тренутни број потрошача и захтијева велики ангажман радне снаге на одржавању. Имамо довољне количине воде за све становништво и тенденција нам је да се стално ширимо, како у љевчанским селима која у великој мјери нису покривена водом из градског водовода, тако и у брдским крајевима - рекао је Стојковић.

У предузећу су запослена 54 радника којима се редовно исплаћују плате, топли оброци и путни трошкови. Тренутна наплата потраживања износи око 98 одсто, а очекује се да ће до краја године бити у стоодстотном износу.

- Главни извор прихода је од испоруке воде домаћинствима, предузећима и установама и ове године смо побољшали приходовну страну проширењем мреже у другој висинској зони. Смањили смо губитке на мрежи који су донедавно износили 51 одсто, а завршетком санације цјевовода у Повеличу сада износе 45 одсто - истакао је Стојковић.

Због дотрајале мреже у појединим градским подручјима често долази до пуцања цијеви, а самим тим и већег излијевања воде, што ствара губитке и прекиде у испоруци воде.

- Ових дана крећемо са реконструкцијом цјевовода у улици Данка Митрова и то ћемо учинити из властитих средстава. Због поскупљења грађевинског материјала, струје и горива били смо принуђени да недавно повећамо цијену воде за осам одсто физичким и правним лицима, док је цијена за социјалне категорије остала непромијењена. Социјално угроженима ће од идуће године бити субвенционисан дио трошкова водних услуга, а средства ће бити обезбијеђена у буџету општине - рекао је Стојковић.

Квалитет

Исправност воде са градских изворишта у Српцу редовно контролише Институт за јавно здравство РС, а анализе су показале беспријекоран квалитет.

- Наша намјера је да цјелокупно подручје србачке општине буде покривено водоснабдијевањем са градске мреже јер располажемо довољним количинама воде и кадровским и техничким потенцијалом за ову врсту инвестиције - нагласио је Дражен Стојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана