Вода из прњаворског градског водовода забрањена за пиће

Срна
Вода из прњаворског градског водовода забрањена за пиће

Прњавор - Општински инспектор за храну и санитарну заштиту у Прњавору издао је рјешење о забрани употребе воде из градског водовода за пиће и припрему хране, а Комуналном предузећу "Водовод" наложено је да о томе обавијести јавност.

"Анализом 24 појединачна пестицида из сирове воде Акумулационог језера Дренова утврђено је да два нису задовољавала прописане концентрације, те је на основу предочених налаза и стручног мишљења Института за јавно здравство Бањалука утврђено да се вода сматра здравствено небезбједном у цијелој дистрибутивној мрежи", саопштено је из општине Прњавор.


Наводи се да је неопходно утврдити поријекло присуства штетних материја у водоизворишту и у складу с тим предузети адекватне мјере заштите водоизворишта.

У саопштењу се напомиње да ће узорак сирове воде из Акумулационог језера Дренова бити достављен на додатну анализу, те да је јасно да ова вода није за пиће и да је то вишедеценијски проблем општине Прњавор.

Из предузећа "Водовод" као алтернативне изворе снабдијевања водом за пиће становницима су препоручили јавну чесму Повелич код Црвеног крста, јавни извор Добра вода, јавни бунар код Гимназије, јавни бунар у Хиландарској улици код Православне цркве, јавни бунар на раскрсници улица Илије Малића и Савка Јењића и јавни извор Брестовац на Градини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана