Вода и одвоз смећа у Власеници скупљи за 30 одсто

Срна
Вода и одвоз смећа у Власеници скупљи за 30 одсто

ВЛАСЕНИЦА - У општини Власеница од наредног мјесеца услуге снабдијевања водом и одвоза смећа биће 30 одсто скупље, након што су локални одборници донијели одлуку о поскупљењу.

Начелник општине Мирослав Краљевић рекао је новинарима да је оваква одлука била изуђена да би се обезбиједио континуитет пружања комуналних услуга на подручју те општине и спријечио колапс локалних предузећа “Чистоћа” и “Водовод и канализација”.

Он је подсјетио да су оба предузећа већ годинама у озбиљним финансијским проблемима, који су расли након диобе јединственог комуналног предузећа 2001. године, узрокованих енормним повећањем броја радника, задужењем и увећањем трошкова пословања.

Према његовим ријечима, проблеми су довели до пада квалитета комуналних услуга и немогућности да се испуне нарасле обавезе према држави и радницима, вишемјесечне блокаде ручуна и покретања стечајног поступка у оба предузећа у првој половини ове године.

“Имали смо данас информацију стечајних управника у каквом стању су оба предузећа и на основу свих тих њихових калкулација дошло се до закључка да је неминовно подићи одређене цијене наплате, да би се побољшали услови рада и квалитет услуга у тим предузећима”, рекао је Краљевић.

Он је додао да је на сједници закључено да се наставе активности око формирања новог комуналног предузећа, које ће објединити оба комунална предузећа и услуге које пружају.

“Стечајни управници су предложили одређене цјеновнике, које нисмо прихватили, али Клуб одборника СНСД-а у договору са коалиционим партнерима је одлучио минимално да повећа цијене трошкова, само да би се обезбиједило да ти системи функционишу”, рекао је Краљевић.

Замјеник начелника општине Горан Ђурић рекао је новинарима да ће, према новом цјеновнику, одвоз смећа за грађане који станују у кућама коштати 10 КМ, који станују у становима 9,10 КМ, а у приградским насељима 6,5 КМ.

Цијена метра кубног воде повећана је са 0,74 КМ на 1,10 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана