Вода и муљ прекрили дворишта и баште у зворничким мјесним заједницама

Милијана Латиновић
Вода и муљ прекрили дворишта и баште у зворничким мјесним заједницама

Зворник - Снажно невријеме праћено обилном кишом и јаким вјетром захватило је у сриједу поподне Зворник, а ријека Златица излила се у градском насељу Српска варош и поплавила дворишта 15 кућа, помоћне објекте и баште.

Чекајући јуче да се вода повуче, како би могли очистити муљ и наносе из својих дворишта, мјештани су испричали да је Златица у сриједу носила све пред собом.

Мјештанка Славица Спасојевић каже да је свака јача киша подсјети на давну 1987. годину, када је усљед обилних падавина вода продрла у домаћинства и нанијела огромну штету.

- Поплављени су нам гаража и двориште. Вода се полако повлачи, али нам остају блато и хаос. Требаће нам много времена да све очистимо, а заплављене су и баште - испричала је Спасојевићева која живи у насељу Српска варош.

Иако вода није дошла до њих, страха има и међу становницима који станују на другом крају овог зворничког насеља, а иза њих је кажу још једна непроспавана ноћ.

- Киша поново пада, страх ме да би вода могла и до нас доћи. Иако нисмо били поплављени, у сриједу нисмо имали ни струју нити телефонски сигнал - испричала је мјештанка Славица Петровић.

Предсједник мјесне заједнице Српска варош Љубинко Обреновић истиче да се ситуација смирује и апелује на становништво да не стварају панику.

- Вода је ушла у подруме неколико приземних кућа, али нема веће штете. У току је санирање посљедица и чишћење заплављених домаћинстава - рекао је Обреновић.

Из градске управе Зворник истичу да је у Српској вароши усљед нагомилавања отпада на стубовима моста преко ријеке Златице дошло до њеног излијевања из корита и плављења домаћинстава и путне инфраструктуре.

- Представници Службе цивилне заштите одмах су послије невремена изашли на лице мјеста и ангажовали грађевинске машине на отклањању наноса, чиме је спријечена већа штета. Становништву насељеном уз ријеку подијељене су пумпе како би испумпали воду из поплављених објеката - рекли су у Управи града Зворника.

Додају да је невријеме причинило штету и у мјесним заједницама Ораовац, Глумина, Каракај и Снагово, а стријелци из противградних станица на територији Зворника испалили су у сриједу 20 противградних ракета.

Олујно невријеме погодило је и насеља на подручју општине Маглај у ФБиХ, гдје је град нанио штету пољопривредним усјевима и аутомобилима. Град величине ораха, који је падао на подручју између Маглаја и Жепча, оштетио је двадесетак аутомобила и цријеп на два стамбена објекта.

Прогноза

Из Републичког хидрометеоролошког завода истичу да ће данас у свим крајевима РС јутро бити хладно, на истоку претежно облачно, са слабом кишом мјестимично.

Прогноза показује да ће вријеме током дана бити претежно сунчано уз пораст температуре. Јутарња температура ваздуха биће од седам до 12 степени, а највиша дневна од 19 до 24 степена Целзијуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана