Воћари плаћају данак климатским промјенама

Јана Кезић
Воћари плаћају данак климатским промјенама

БАЊАЛУКА - Топли дани који су иза нас погурали су ранију вегетацију воћака, а воћари широм Српске поручују да је пред њима још једна неизвјесна сезона, те да страхују од прољећних мразева.

Воћари у РС прижељкују хладно вријеме, јер су претходних мјесеци биле високе температуре које су проузроковале да воће почне раније да цвјета.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић рекао је за “Глас Српске” да је веома тешко било шта предвиђати, али да тренутна ситуација показује да ће и ова година бити лоша за ране сорте воћа, попут крушке, брескве, шљиве, па и трешње.

- Код крушака је већ помало кренула вегетација и рачунамо да ће и ове године страдати као и претходних, наравно ако не би захладило, али прогнозе не обећавају неке ниске температуре. Сигурно је да тренутна ситуација није добра, али рано је давати прогнозе - казао је Дојчиновић. Видљиво је, додаје, да је на раним сортама крушке, брескве, па и шљиве већ пукао пуп.

- Ове године је чак раније кренуло него лани, високе су температуре и има доста влаге, па морамо радити орезивање, јер не смијемо чекати. Питање је какво ће прољеће бити и плашим се да нећемо завршити послове у оптималном року - рекао је Дојчиновић.

Резидба је, како истиче, кренула од децембра, поготово код великих произвођача који морају кренути са тим рано, одмах послије бербе, али и код оних са мање хектара, јер је потребно доста радника.

- Почетком марта требало би кренути са зимским прскањем крушке и брескве, а на њој је већ један третман и рађен. То воће тражи рана прскања, поготово кад је већ у фази пуцања пупа - истакао је Дојчиновић.

Да би се смирила вегетација воћа, како објашњава, најбоље би било да још неко вријеме током ноћи буде минус, јер су дневне температуре ионако високе, а једна хладна ноћ продужи мировање бар за два дана. 

Воћар Дарко Милошевић из Угљевика каже да топла зима наплаћује данак, потврдивши да су поједине воћке већ кренуле са отварањем пупова, а неке су и пред самим цвјетањем.

- Код нас је кајсија већ почела да цвјета, а и шљива би могла ускоро ако не дође до озбиљнијег захлађења. Сваке године воћари се плаше временских прилика, јер се клима драстично промијенила у неколико година - рекао је Милошевић.

Страх и сада постоји, јер се, каже, претходних година дешавало да одређене врсте страдају или да имају дјелимично оштећење.

- Тренутно смо у фази резидбе, а видјећемо ако вријеме буде дозволило да урадимо и једну заштитну мјеру кречења воћњака, да пробамо одложити само цвјетање. Ако буду топли дани као што су били протеклих десетак дана, онда може доћи до проблема - казао је Милошевић.

Резидба је у току и код воћара Мирка Пјанића из Церовљана код Градишке.

- Проблем је што нема квалитетних радника, а ова година је неизвјесна и никако није добро што је фебруар овако топао - рекао је Пјанић.

Бресква је, како каже, нажалост кренула и воћари су је већ по три пута прскали, а биће срећа ако наредних дана буде хладно, да се то мало заустави.

Идеални услови

Воћар из Козарске Дубице Душко Тепић, који је у тренутку разговора са нама у свом воћњаку орезивао јабуке и крушке, објаснио је који су то идеални услови за воћке.

- Било би идеално да током цијелог фебруара температуре нису прелазиле десет степени, да је било јутарњих мразева и да је било снијега који је хладио земљу, али ништа од тога није било. Температуре су ишле и до 17 степени, снијега није било, а мразеви су били само неколико дана, а то је све неповољно за воћке - рекао је Тепић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана