Воћар Кнежевић очекује принос до 150 тона јабука

Срна
Foto: Срна

ШАМАЦ - Витомир Кнежевић из Обудовца, који производи шест сорти јабука на четири хектара, очекује приносе до 150 тона ове године, иако је била сушна и тешка.

Овај домаћин, осим јабука, узгаја и шљиву на пола хектара, а берба ускоро треба да почне и воће ће бити складиштено у двије хладњаче од по 80 и 60 тона које посједује.

Кнежевић ових дана планира да изради и "анти про" систем за орошавање који штити воћке од мраза и побољша боју у јабуци у сортама црвене боје.

Он је у изјави Срни истакао да је година била сушна и тешка, да је требало натјерати јабуку да расте, али да је успио захваљујући механизацији коју има и примјењујући све агротехничке мјере.

"Најважније је примијенити све агротехничке мјере, плодно земљиште и приступачност води. Примијенио сам их све - наводњавање, противградна и сада антипро систем, то је што технологија познаје код нас данас", рекао је Кнежевић.

Он је навео да има око 12.000 стабла на четири хектара, а родност је у пуном јеку, негдје око 25 килограма по садници.

"Иако се још од 2009. године бавим воћарством, воћњак који је стар три године даће принос прве класе 18 килограма јабука", рекао је Кнежевић и истакао да има и засад јабуке од јесени 2020. године који је родио.

Он је навео да је земљиште у Посавини приступачно, да има воде и да има све услове за производњу воћа, те да га пласира у маркете јер му је доста боља цијена него да продаје хладњачарима.

Кнежевић каже да су му подстицајима много помогли општина Шамац и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, који су препознали ову грану пољопривреде која је још у повитку, али има перспективу на овом подручју.

"Општина даје подстицаје на годишњем нивоу по килограму произведеног воћа, а Министарство пољопривреде за подизање противградног система подстицаје од 30 одсто од оног што смо уложили. Једини проблем је недостатак радне снаге", наводи Кнежевић.

Воћар Драган Митровић каже да се три године бави воћарством на пола хектара по узору на Кнежевића, те да му савјети и искуство пуно помажу.

"Млад сам произвођач и на основу сарадње са Витомиром и његовим искуством и савјетима задовољан сам како тече процес производње", рекао је Митровић.

Он је навео да у наредних 10 дана креће са бербом сорте "Гала", за мјесец са "Ајдаредом" и тако даље.

"Задовољан сам родом и квалитетом. Очекујем више од 20 тона на пола хектара квалитетног рода прве класе јабуке", навео је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана